Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studiefrämjandet i Dalarna ska lära Moldavien om folkbildning

På söndag åker en delegation från Studiefrämjandet i Dalarna till Moldavien för att berätta om sin verksamhet för landets politiker.
– De är jättenyfikna av folkbildning och hur moldaviska artister kan nå utanför landet. De ser Sverige som ett föregångsland, säger Richard Norberg på Studiefrämjandet.

Annons

Richard Norberg på Studiefrämjandet i Dalarna ska åka till Moldavien för att berätta om deras verksamhet. Arkivbild.

Det är bland annat Moldaviens kulturminister som ska lyssna när Richard Norberg och hans kollega på Studiefrämjandet i Dalarna ska berätta om hur deras verksamhet fungerar och nyttan med folkbildning.

– I huvudsak kommer vi att prata om det svenska systemet och folkbildningen som är unik för Sverige. Att man i princip kan hålla på med vad som helst och få stöd av staten. Det är något som vi tror får ungdomar att bli mer intresserade av kultur och samhälle, säger Richard.

Initiativet till samarbetet kommer från den ideella organisation POT Music i Moldavien och anledningen till att det är just Studiefrämjandet i Dalarna som åker iväg är Borlänge kommuns relation som vänskapsort med Moldavien.

Läs också: Studiefrämjandet vill hjälpa arrangörerna i Dalarna

Även om högt uppsatta politiker visat intresse för Studiefrämjandets modell så menar Richard att det gäller att ha realistiska förhoppningar på kommande samarbeten.

– Förutsättningen är att man måste se det på en mikronivå eftersom Moldavien är ett väldigt korrupt land. Om vi har 3 000 band, eller studiecirklar, i Sverige så får man vara glad om de får igång ett hundratal cirklar i Moldavien.

– Korruptionen är den svåra biten att få det handla om vad man kan vinna på det samhällsekonomiskt istället för pengavinning för egen del.

Hur ska ni övetyga dem med nyttan med folkbildning?

– Vi kan visa på mycket forskning och studier att det som man i folkmun säger att en krona till folkbildning ger två kronor tillbaka till samhället. Hela samhället i Moldavien skulle gangnas.

Richard tror att intresset för deras arbete hos de högt uppsatta politikerna i Moldavien beror på att man gärna närmar sig Västeuropa.

– Ja, så är det ju, politikerna är måna om relationerna med väst och vill så småningom bli medlem i EU. POT tror att politikerna kommer att lyssna mer på oss än på deras lokala organisation.

Mer läsning

Annons