Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprittande ragtime tog jazzpubliken med stormMusik/Jazz

/
  • Nästan som i New Orelans. Den rustika miljön på Bolanche utgjorde en perfekt inramning till Spicy Advice's sprittande ragtime.
  • Nästan som i New Orelans. Den rustika miljön på Bolanche utgjorde en perfekt inramning till Spicy Advice's sprittande ragtime.

Annons

Spicy Advice är sju män och en kvinna från Stockholm. Nu har de drabbat Borlänge också.

Ingen är särskilt mycket äldre än 30, men Spicy Advice har tydligen spelat ihop i över tio år.

Det märks för det som inledningsvis ger ett nästan kakafoniskt intryck, spelas med stor exakthet. Samtidigt finns gott om utrymme för improvisation. Alla solon är korta och inget är det andra likt.

Ragtime, sprittande urtidsjazz och gladblues framförs rasande skickligt och inte sällan i ett frenetiskt tempo.

Det låter hurtigt och muntert, men musikerna är djupt koncentrerade och ser allvarliga ut.

Fast det blir ju så roligt ändå. Man kan inte annat än le åt den emellanåt cirkusaktiga musiken. Det spelar ingen roll om låten heter My Melancholy Baby, allt går i dur i alla fall.

Blåsarna får stort utrymme, Jocke Falks snabbt vibrerande trumpet, Håkan Perssons frustande trombon - som låter mycket lustigt med sordin, och Adam Falks mer återhållsamma sax.

Men de tystnar när Jacob Ullbergers fyrsträngade banjo ska ta plats. Förresten, vem annars spelar sådan nuförtiden?

Piano, bas och trummor har också sina solopartier. Och Cissi Larsson lägger klarinetten åt sidan för att sjunga Bessie Smith. Hon låter faktiskt lite lik Bessie som kanske var den första av bluesens berömda hjältinnor.

Spicy Advice meddelar också att de fått en "request". Fast det är inte alla i bandet som kan den, så det blir med bara banjo och trumpet.

Någon i publiken har önskat en låt som heter Potatohead Blues. Det kan vara mannen i gul tröja som sitter längst fram. För han reser sig upp och bockar efteråt.

Det är förstås bara att instämma. Borlänge jazzklubb gjorde en lyckad bokning när Spicy Advice kom till Bolanche i måndags kväll.

Spicy Advice.

Bolanche, Borlänge

12/3

Publik: Omkring 100 personer.

Mer läsning

Annons