Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivaktuelle Peter Morén nobbade Melodifestivalen två gånger

Det har dröjt några år, men med dubbelsingeln ”Rytmen i blodet/Mitt bästa porslin” är Morasonen och Peter Bjorn & John-medlemmen Peter Morén tillbaka som soloartist.
– De nya låtarna är mer navelskådande, jag har skojat lite om att det är min fyrtioårskris, säger Peter.

Annons

Peter Morén är tillbaka med ett nytt soloalbum som släpps i november.

I våras släpptes Peter Bjorn & Johns ”Breakin’ point”, deras första studioalbum på fem år. Det är bandets längsta uppehåll mellan två album sedan de skivdebuterade 2002. Förseningen berodde främst på att alla medlemmar fick barn under inspelningen, bandet bytte manager, skivan hade flera olika producenter och att man var extra petig under inspelningarna.

– Vi satte aldrig någon ordentlig deadline och det kan vara farligt. Vi höll på med skivan hela tiden under en lång period och sedan valde vi att göra om den. Personligen tycker jag om att göra det snabbare men det blev bra till slut, säger Peter Morén.

Läs mer: Peter Bjorn & John är tillbaka efter fem års tystnad

Sedan albumsläppet i juni har bandet varit ute på turné tills alldeles nyligen. Hemkommen från turnerandet bestämde sig Peter Morén för att lite halvspontant släppa ifrån sig dubbelsingeln ”Rytmen i blodet/Mitt bästa porslin”. Låtarna är en försmak på ett kommande soloalbum som blir hans första i eget namn sedan 2012. Precis som Peter Bjorn & Johns skiva har nytt material dröjt, men under 2016 är Peter tydligen väldigt produktiv.

– För mig går det lite hand i hand med sologrejer och bandgrejer. Det är så att jag vill att det ena ska vara klart innan jag börjar med det andra. Så när bandgrejen blev försenad så blev sologrejen också det. Det hänger ihop litegrann, säger Peter.

Lyssna på nya singeln "Rytmen i blodet" i klippet nedanför.

Under tiden mellan skivsläppen så har Peter nobbat en medverkan i Melodifestivalen två gånger. Han blev först tillfrågad att ställa upp 2013 som soloartist men drog sig ur i sista sekunden. Han blev inbjuden året därpå igen med samma resultat. Sedan dess har han inte fått frågan igen.

– Det var lite lockande med storproduktion i tv men när det kom till kritan kände jag bara nej. Jag har egentligen inget emot den där gamla schlagern, men har svårt för såpoperan som tar över kvällstidningarna. I slutändan hade det kanske bara förstört mer för mig som artist, säger Peter.

Läs också: Peter Morén jammar med Kanye West

I stället blir hans solosläpp på en mycket mindre skala än den internationella räckvidd Peter Bjorn & John har eller en möjlig medverkan i Melodifestivalen kunde haft. Men sedan uppväxten när han spelade på bröllop och födelsedagsfester i Siljanstrakten har han inte gjort någon skillnad på storleken på scenen han står på.

– Vi åker runt och spelar i USA på mer eller mindre ställen, men här hemma spelar jag fortfarande på folks fester. Jag gör inte olika saker, det är bara olika scener. Jag har nära till den där lilla killen som uppträdde på bygdegårdar och femtioårsfester. Jag kommer alltid att hålla på med musik även om ingen lyssnar.

Peter Moréns kommande soloalbum går under arbetsnamnet ”40-årskrisen” eller ”40-åringen” och förväntas släppas någon gång i november.

Läs mer: Peter Morén söker sina dalarötter

Mer läsning

Annons