Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Singelaktuella Rånda lämnade Rättvik för Uppsala – uppträder på Folkmusiknatta

För ett år sedan tog folkpopgruppen Rånda från Rättvik beslutet att flytta allihopa till Uppsala. På lördag är de tillbaka i hemlänet för ett uppträdande på Folkmusiknatta i Falun.

Annons

Rånda är aktuella med ny singel och ett uppträdande på Folkmusiknatta i Falun.

I veckans släpps folkpopgruppen Rånda från Rättviks senaste singel "Proud". Låten skrevs i somras i en stuga i Venjan och handlar om att leva upp till både sina egna och andras förväntningar på en själv.

– Det handlar väl lite om bekräftelsejagande skulle jag vilja säga. Känslan av att man gör saker mer för andra än sig själv, säger Magnus Laggar.

– Bekräftelsebehovet man har gentemot sina föräldrar. Det stora behovet av bevisa sig själv och hur det påverkar, säger Simon Vågbratt.

Läs också: Rättviksband spelar i Betlehem

Kanske har låtens tema en smula med det faktum att gruppen sedan ett år tillbaka är hemmahörande i Uppsala. Bandet bestämde sig för att göra en gemensam flytt och då föll valet på universitetesstaden. Ett lagom steg, menar bandet.

– Vi valde väl Uppsala för att det kändes som ett bra steg ut i musikvärlden, ut i musiksverige. Det var det naturliga steget från Dalarna att komma lite närmre Stockholm, säger Erik Backlund.

– Vi var lite för skraja för den stora huvudstaden, vi ville till en större stad än just Rättvik men som inte var för långt ifrån Dalarna, säger Magnus Laggar.

När vi spelar på riktiga folkmusikscener känner vi oss lite missanpassade

På lördag kan de dock åter ses på "hemmaplan" när de uppträder i Kulturhuset tio14 i Falun när det är dags för årets upplaga av Folkmusiknatta. Som ett band som blandar den traditionella folkmusiken med modern pop hamnar de ofta lite i ett tomrum mellan två musikaliska världar.

– När vi spelar på riktiga folkmusikscener känner vi oss lite missanpassade och det är svårt att veta vad folk tycker om oss. Men det är många som tycker att det är spännande att se oss live för att vi är en ovanlig konstellation av genrer och instrument, säger Magnus.

– Det är lite udda med de här folkmusikmelodierna i vår musik, men om vi kan få någon att lyssna på traditionell svensk folkmusik som inte nåtts av den än så är det jättebra, säger Simon.

Läs mer: Premiär för Ronda

Fakta: Rånda

Gruppen bildades 2012 i Vikarbyn och består av medlemmarna Mia Björklund, Simon Vågbratt, Erik Backlund, Sol Magnus Laggar, Pers Alexander Olsson och Jonathan Jobs.

Bandet släppte sitt debutalbum "From scribbles" i augusti förra året.

Gruppen vann priset för Årets nykomling på Dalecarlia Music Awards 2016 och var nominerad i samma kategori på Folk- och världsmusikgalan samma år.

Program för Folkmusiknatta på Kulturhuset tio14 i Falun den 12 november:

Restaurangen

19.00 Sjöviks folkhögskola

20.00 Konservatoriets spelmanslag

21.00 Bullermyren

22.00 Grassride

23.00 Rånda

00.00 Plastic Paddy

– Jungfrun

19.15 Jill Ann Johnson

20.00 Vågspel

20.45 Duo Systrami

21.30 André & Andrea

22.00 Kårebockens trallarlag

22.45 Knäppsolister

23.30 Konservatoriets folkmusiklinje

00.15 Gröten

– Falurummet

19.00 Leontines

19.45 Malungs folkhögskola

20.30 Dalarnas spelmansförbund

21.15 Svärdsjö spelmanslag

22.00 Aspeboda spelmanslag

22.45 Bjursås spelmanslag

23.30 Elvings kapell

00.15 Falu Spelmanslag

– Stadsteaterfoajén

19.00 SväFa

19.30 Tommy & Vega

20.00 Lugnets musikesteter

20.30 Hanna & Linda

21.00 Solfolk

22.00 Emma & the sidekicks

22.30 Jerker & Anna

23.00 GUF

23.30 Spellista

Mer läsning

Annons