Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prop Dylan gör allvar av solkarriären

/
  • Solo. Med sitt album A Garbage Pail Kid gör Per Norén verkligen allvar av sin solokarriär.

Annons

Prop Dylan är egentligen Per Norén från Borlänge, även känd från hiphopduon Ragin Goblins. I dagarna släpper han sitt första soloalbum A Garbage Pail Kid och gör i samband med det en turné tillsammans med New Yorkakten Freestyle. Nästa vecka landar de i Falun för en spelning på Arenan.

- Det är stort för mig. Han har tidigare jobbat med bland annat Looptroop, säger Per Norén.

Hiphop har han hållit på med sedan han var 14. Det började med att två år äldre kusinen Gustav Norén, mest känd som sångare i Mando Diao, lyssnade på musiken och snart hade Per och de yngre kusinerna Kalle och Viktor hängt på.

- Vi började rappa lite tillsammans men efter ett tag började de med pop och jag kände att det där med tajta byxor inte var något för mig. På den tiden lyssnade många på Snoop Doggy Dogg och Tupac men jag brukade smyglyssna på östkustrap som Wu tang Clan.

Ragin Goblins bildades 2002 och har bland annat hunnit släppa ett album. Soloprojketet Prop Dylan föddes när Per Norén ville testa att ta hela kontrollen över sin musik. Musikaliskt är han fortfarande kvar i östkustrappen och den underjord som Ragin Goblins en gång klev ner i.

- Till exempel har mina texter en avancerad rimstruktur med flerstaviga rim och de tar lång tid att skriva. Det finns en publik som uppskattar och letar fram det som är mer bearbetat.

Det var bland annat de avancerade rimstrukturerna och undergroundstämplen som förde Per Norén till idolerna Brooklyn Academy - en respekterad akt på New York-scenen. Han hade bestämt sig för att arbeta med de allra bästa och skickade iväg ett mejl på vinst och förlust.

- De fick min musik och det slutade med att jag åkte till New York och bodde hos Block McCloud och spelade in med dem. Nu är de med och gästar på min nya platta.

Förutom Brooklyn Academy har Per lyckats locka stora producenter och gästartister till albumet. Bland annat har Masse från Latin Kings, Soulsupreme, Matte från Fjärde Världen, Brooklyn Academy, Words Wort och October Zero varit med på olika sätt. Och så gästar ju kusin Kalle Norlén förstås - ett inhopp som lättar upp ett annars skitigt beat, enligt Per.

- Ja, det gör att det blir lite hitkänsla i låten.

Mer läsning

Annons