Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu satsar Merit Hemmingson på egna låtar

Veteranen och tidigare Leksandsbon Merit Hemmingson har nära 20 album i bagaget – men den nya skivan är ändå ett slags debut. För första gången ger hon ut sitt eget material, och beskriver utmaningen lite som att bestiga Mount Everest.
- Jag tyckte att det var dags för det, säger hon.

Annons

Merit Hemmingson är albumaktuell vid 75 års ålder.

Merit Hemmingson blev ett namn i slutet av 60-talet med sina tolkningar av svenska folkmusiklåtar i poparrangemang. I fjorton år bodde Merit i Leksand innan hon 1988 flyttade till Skåne. Vid 75 års ålder och närmare 50 år in i karriären är hon återigen albumaktuell, och nu med egna kompositioner.

– Tidigare har jag mest tolkat andras låtar, men min trummis tyckte att jag borde kröna karriären med en platta med eget material. Först trodde jag inte att det skulle funka, för jag har försökt tidigare utan att hitta inspiration, berättar Merit Hemmingson.

När producenten Tobias Fröberg också uppmuntrade idén lossnade det äntligen.

– Sedan satt jag och skrev under hela förra hösten.

Nyligen släpptes den första singeln, "Lorem Ipsum", med rader från en gammal latinsk vers.

– Det är ett vackert språk, men raden ligger inte alls bra i munnen, säger hon men förklarar att det bara gjorde utmaningen än mer intressant.

Den 26:e oktober släpps albumet, som kort och gott döpts till "Merit". Men eget låtmaterial skapar också en starkare press, både under själva arbetet och kring hur skivan kommer att tas emot:

– Men det är också en större stolthet, om det nu är något att vara stolt över. Jag sjunger ju inte, jag ylar bara, säger Hemmingson skrattande om sin sångstil.

– Men det är klart att man är lite mer nervös över hur det ska tas emot. Jag har ju lagt ned mycket mer själ och jobb på det, och man kommer närmare låtarna när man skrivit dem själv.

Hon beskriver skivan som en blandning av folkton, jazz, pop och rock, och tror att publiken kommer att känna igen hennes sound.

– Det är detsamma, och det kan ingen ta ifrån mig.

I höst ger hon sig också ut på en ny turné. Spelningarna sker numera "fläckvis", men så sent som i våras och somras blev det också en vända. Hennes enda kompmusiker är en trumslagare, medan Merit Hemmingson som vanligt står vid orgeln.

– Det är en utmaning att få till det här på bara två personer, och det är en tuff kombination. Men det kommer att bli jättebra, säger hon.

Daniel Martinsson/TT

Fakta: Merit Hemmingson på turné

28/10 Göteborg, 8/11 Östersund, 9/11 Sundsvall, 10/11 Skogsnäs, 11/11 Kramfors, 12/11 Örnsköldsvik, 23/11 Örebro, 27/11 Stockholm och Uppsala.

Mer läsning

Annons