Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: "If it be your will", Leonard

“There’s a crack in everything. That’s how the light gets in …”
Texten ur Leonard Cohens “Anthem” kommer till mig. Med stort vemod. Men också tacksamhet.

Annons

Textraden är bara ett exempel på hans fantastiska ordkonst, en metafor som vi kan vrida och vända på, och hela tiden hitta nya associationer till. Den var också något av temat sista gången jag upplevde Leonard Cohen levande, i Globen 2008, under den stora turné som vi då alla trodde kanske var den sista.

Kanske? Så blev det inte och Cohen har fortsatt leverera sedan dess, både turnéer och nya album. Hans röst har blivit djupare och djupare, hans texter mörkare och allt mer förebådande hans slutliga avsked. De sista textraderna kom också i somras. ”Leaving the table” – apropå metaforer – från ”You want it darker” som släpptes nu i höstas.

Det var en tuff sorti . Leonard Cohen var fysiskt en bruten man. Plågad av smärta efter frakturer i ryggraden spelades albumet in hemma i bostaden i Los Angeles, med sonen Adam vid mixerbordet.

Men det är Cohen i kritstrecksrandig kostym, med hatten perfekt stukad, den leende charmören som går ned på knä inför sina medmusikanters bedrifter som alltid kommer att finnas på min näthinna. Jag är tacksam att jag var med där vid Globenkonserten.

Ett annat minne är Borgholm på Öland, och här är det "If it be your will" som jag hör, mäktigt ekande som i en katedral mellan stenväggarna i slottsruinen. Det var 1985 och han hade precis hittat tillbaka in i musiken efter flera års uppehåll. Det var åren när “Hallelujah” och ”Dance me to the end of love” fångade en ny generation Cohenfans över hela världen.

Jag skulle kunna fortsätta att borra mig tillbaka i Cohennostalgi, denna sorgliga dag. Till nattliga seanser med temuggar under gymnasieperioden med egna versioner av ”Suzanne” och ”Bird on the wire” till trassligt gitarrackompanjemang.

Men jag stannar där.

”If it be your will”, Leonard.

Mer läsning

Annons