Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotografisk resa i Håkanland

En ny bok öppnar dörren till Håkan Hellströms musikaliska värld. Texter och noter till närmare 90 av hans låtar varvas med fotografier från popstjärnans hemmiljöer.

Annons

Gullbergskaj, ett smockfullt Ullevi och Masthuggskyrkan. Boken "Sjung ditt liv" gör en djupdykning ner i Håkan Hellströms värld. Sammanlagt visas 40 intima fotografier av artisten, tagna på konserter i New York, på Ullevi och i hemstaden Göteborg. Fotografen Marcus Erixson har följt popstjärnan sedan februari.

– Det är inte de fina kvarteren vi har fotat. Både jag och Håkan tycker att det finns mer energi i det som inte är tillrättalagt eller perfekt. Och så är det ju Håkans hemkvarter, säger han.

Erixsons fotografier är diffusa och stämningsfulla, vilket han tycker passar bra med de konkreta låttexterna. Håkan Hellström bad dessutom Carl Johan De Geer att bidra med målade inslag, för att skapa en lekfull fantasidimension.

– Bilderna öppnar en dörr till Håkans universum men utan att säga för mycket, tycker Marcus Erixson.

Han har fått känna på Håkanfansens enorma kärlek: numera skriver de kärleksbrev även till honom. Själv beskriver han artisten som "världens snällaste person".

– Om jag vore en tjej så skulle jag fria. Jag tycker att han är vår tids Taube.

Fotona visas också på Wetterling Gallery i Stockholm.

Elin Swedenmark/TT

Mer läsning

Annons