Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest i Falun hittar nya former

Även om färre än i fjol löste biljett var Folkmusiknatta i lördags samma gemytliga tillställning som vanligt. Dessutom håller evenemanget på att förnyas. Trollbindande Duo Systrami är en vägvisare mot framtiden.

Annons

Rytmiskt. Alice Klint och Kristin Kennemark i duon Vågspel var lika bra som ifjol.

Tvillingsystrarna Klara och Fanny Källström har sina rötter i den folkliga myllan i Ångermanland. De har vuxit samman med sina instrument och med varandra så totalt att de kan ge maximal närvaro i framförandet. Från första anslaget skapar de dynamik. Tonerna är laddade med vemod och mättat med allvar i låtar som är färgade av personliga upplevelser och naturmystik.

Övergångarna mellan nordiskt och klanger hämtade från andra traditioner är så mjuka att de aldrig känns sökta. Inte bara instrumentbehandlingen utan även den i folkmusiksammanhang ovanliga kombinationen fiol och cello förstärker associationerna till det klassiska.

Sist ut. Bara de mest hängivna entusiasterna var kvar och lyssnade på Rånda när klockan närmade sig midnatt.

På Folkmusiknatta flödar tonerna från spontana buskspel ymnigt i korridorerna. Men folkmusik kan vara så mycket mer än den traditionella dansmusik som har gått i arv från generation till generation av spelmän. Ibland upphöjs skickligt hantverk och spelglädje till konstmusik som upphäver alla gränser.

Tävlingen Året unga folkmusikband, som tidigare år varit händelsernas självklara centrum under kvällen, tog en paus i och med året upplaga. Även om detta kan ha inneburit ett publikmässigt avbräck så har det haft en vitaliserande effekt på programmet, som i år var ovanligt rikt och varierat. Det var nästan svårt att fullt ut njuta av musiken, med vetskapen om allt man gick miste om på de andra scenerna.

Förutom Duo Systrami som blev Årets unga folkmusikband 2013 var även fjolårsvinnarna Vågspel (som då kallade sig Fara) tillbaka. Även deras insats pulserade av rytmik och härliga klanger.

Integration. Dansare från Afghanistan, Borlänge och andra delar av världen blandades på dansgolvet.

Det blev också, bland mycket annat, dans från världens alla hörn och spännande musikaliska hybrider, som svensk-kurdiska bandet Bullermyren. På slutet av kvällen bjöd knäppinstrumentsvirtuoserna Ian Carr, Hållbus Totte Mattsson och Idris Jafo på uppvisning, samtidigt som det prisbelönta bandet Rånda briljerade med sin läckra stämsång på stora scenen. Synd att inte fler stannade kvar och tog vara på de pärlorna.

Plats: Folkets Hus i Falun

Tid: Lördagen 12 november

Publik: Cirka 500 personer

Läs också: Singelaktuella Rånda lämnade Rättvik för Uppsala – uppträder på Folkmusiknatta

Världsmusik. Idris Jafo och Rudi Shekho i Byllermyren blandade svenskt och kurdiskt

Mer läsning

Annons