Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En het sommar för Sabaton

/

Annons

– Vi ska väl hinna festa lite också, säger gitarristen Rickard Sundén.

Förra sommaren släpptes deras andra platta Attera Dominatus och i våras kom Metalizer–bandets första album som inte släppts förrän nu på grund av skivbolagsstrul. Under våren har Sabaton efter år som förband åt andra band äntligen gjort sin egen Europaturné som headliner.

Under sommaren väntar bland annat Arvika-festivalen, Storsjöyran och Peace & Love. Och så ett gäng festivaler ute i Europa förstås.

– Grasspop i Belgien tror vi på. Vi spelar en bra tid på en bra scen på en av de största festivalerna i hårdrocksgenren och Belgien är ett av de länder där det går bra för oss, säger basisten Pär Sundström.

Till sin spelning i Teaterladan på Hultsfredsfestivalen lockade Sabaton uppskattningsvis runt 1500 personer. Förutom skivsigneringar ska de idag hinna med att göra en liten intim akustisk spelning för branchfolk i en trädgård inne i Hultsfreds samhälle.

– Vi har aldrig gjort en akustisk spelning förut så det känns spännande. Vi har bara hunnit repa en gång i turnébussen så vi får se hur det går. Men det är mest en kul grej, säger Pär Sundström.

Sabaton är uppbokade för spelningar så gott som varje helg fram till oktober. Sedan är det dags att stämma om instrumenten och gå in i studion för att spela in nästa album.

– Vi har en hel del material klart och tanken är att skivan ska komma i maj nästa år.

Ljudmässigt kommer det att höras att det är vi men samtidigt så märks det att vi växer. Vi är ett ungt band som vill utvecklas samtidigt som det inte ska hända för snabbt, säger Pär Sundström.

FREDRIKA HILLERVIK

Sabaton

recension.hultsfred

Teaterladan,

torsdag, 02.30

Kära frågespalten. Vad är humor?

Frågar du oraklet Joakim Brodén, sångare i Sabaton, så handar det uteslutande om underlivsskämt. Han refererar till sitt könsorgan när han presenterar låten Rise of Evil, inbjuder till gruppsex, etc etc. Helt harmlöst, naturligtvis, men rejält töntigt. En extra komisk dimension tillförs dock av att han har en kinky skottsäker väst och att han blir alltmer lik Udo Dirkschneider.

Teaterladan var trots den sena timmen hyfsat full och publiken var med på noterna från det första fläskiga ackordet i Panzer Batallion. Sedan visar Sabaton att de är en kraft att räkna med när de radar upp slagdängor som Rise of Evil, Into the Fire och Masters of the World. Den senare är det första som ringer i huvudet när jag slår upp ögonen morgonen efter. Det är ett kvitto så gott som något att refrängerna sitter som de ska. Sabaton ger järnet och det är tydligt att alla spelningar gett dem både vind i seglen och pondus.

Men mellansnacken – fila på dem.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons