Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berömd jazzsångare gästar Krylbo

Den 14 maj blir det fest för alla jazzälskare i Humlebackens kulturhus i Krylbo. Tillsammans med Monica Dominique så sjunger världskända Hayati Kafe gamla jazz-pärlor.

Annons

Hayati Kafe gillar stt junga från den amerikanska sångboken. Arkivbild.

– Det blir en blandning från den så kallade american songbook (de mest populära jazzsångerna mellan 1920 och 1950, red.anm) som Monica Dominique och jag hanterar. Men det blir en och annan svensk visa också, i jazzstuk, berättar Hayati Kafe.

Hayati Kafe är en välkänd jazzsångare och har såväl legat länge på Svensktoppen som varit med i åtskilda radio- och tv-program. Han har turnerat flitigt i både folkpaker och showat i Berns. Dalarna har fått besök av sångaren flertalet gånger.

Läs också: I Bäsinge har Kerstin skapat ett centrum för körer, folkmusik och jazz

– Jag är gift med en dalkulla från Tällberg. Hon har sitt föräldrahem kvar där,så vi brukar vara där lite då och då. Jag har också en svåger som bor i Åg, så när byalaget försöker ordna en konsert lite då och då brukar jag ställa upp.

Sångaren som ursprunglien är från Turkiet har slagit igenom i flera länder och sjunger på flera språk. Han brukar av mpnga kallas för jazz crooner eller smörsångare. En kategorisering som Hayati inte har något emot.

Läs också: Landets främsta jazzensemble finns i Falun

– Världens bästa crooner är enligt mig Frank Sinatra, så det är absolut inget att skämmas för, tvärtom. Jag sjunger melodin som de är skrivna och noga med texterna. För att upprepa ett berömt citat, det finns ingenting som heter jazzsångare, man sjunger låtarna med jazzkänsla, säger Hayati.

Hayati Kafe har fyllt 75 år men har inga planer på att sluta, så länge han kan sjunga.

– Ja om det finns publik och folk vill höra på mig så finns det inget bäst-före datum.

Läs också: Ett av världens mest kända storband spelar i Dalarna

Mer läsning

Annons