Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik vid Siljan hotas av nedläggning

Annons

Årets anslag på 600 000 sänks nästa år till 50 000 kronor och blir noll åren 2005-2006. Musik vid Siljan begär i brevet en höjning till en miljon om året och vädjar om omprioriteringar.

Det offentliga stödet till Dalasinfoniettan inom ramen för Musiksamverkan Dalarna ökar under de kommande åren från 1,1 miljoner kronor till 6,2 miljoner. Orkestern ska byggas ut.

Med indragningarna från Musik vid Siljan är festivalens "framtida verksamhet allvarligt hotad", skriver styrelsen.

- Vi är inte på väg att ge upp än, men vi kommer aldrig att låna pengar till Musik vid Siljan, säger styrelseordföranden Jan-Erik Wikström.

Styrelsen fruktar att prioriteringarna från Dalarnas tillväxtavtal med regeringen 2000, i vilket Dalhalla ensamt framhölls på kulturens område, återigen gör att Musik vid Siljan missgynnas.

Garantier från dåvarande landshövdingen Gunnar Björk om att Musik vid Siljan ändå skulle kunna få stöd, tycks nu inte hållas. Styrelsen tror också att landsting och länsstyrelse överskattar möjligheterna att teckna nya sponsoravtal. Under mitten av 1990-talet tecknade Musik vid Siljan avtal som inbringade 1,5-2 miljoner kronor per år, men för de kommande åren anser styrelsen att det är orealistiskt att räkna med mer än en tiondel av dessa summor.

Musik vid Siljans problem att hitta en ny huvudsponsor förklaras av att festivalen äger rum mitt i sommaren, när företagen har svårt att nyttja marknadsföringsmöjligheterna, samt att programmen inte visas i tv.

- Om vi inte lyckas teckna något långsiktigt sponsoravtal måste vi fundera över att ytterligare minska Musik vid Siljans omfattning nästa år. Det finns helt enkelt ingen sponsormarknad för oss att gå ut på. Allt fler företag har dragit sig tillbaka och det är nästan omöjligt att träffa avtal. Vi får bara smärre intäkter från den sidan. När många företag säger upp personal har de svårt att motivera kultursatsningar, säger Wikström.

Antalet program har minskat från 56 förra året till 44 i år (borträknat bystugedanserna). Som mest har Musik vid Siljan omfattat 156 program.

Musik vid Siljan lutar sig tungt mot Dalhalla i år. Nästan samtliga stora arrangemang äger rum där. Men Wikström, som efterlyst bättre samarbete kring den arrangörskompetens som finns året runt i Dalarna, berättar att det inte varit några kontakter på styrelsenivå mellan Dalhalla och Musik vid Siljan.

Inför risken att bara tvingas lita till offentligt stöd från Leksand, Rättvik och Mora ska nu Musik vid Siljan undersöka möjligheterna till ett djupare samarbete med någon eller några av de övriga musikinstitutionerna i Dalarna.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons