Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik och konst i Kopparberget

Annons

Konstnärinnan Henrika Florén och pianisten Marcus Moszny samarbetar i två mycket ovanliga tillställningar i Falu koppargruva.

I bergrummet Trasenberg kommer att ges konserter med rubriken Bergtagen, där Moszny improviserar på piano till projiceringar av Floréns konst och fotografier, alla med berget som tema. Henrika Florén är verksam som guide i gruvan och bor i Österå utanför Falun och Kopparberget vill på det här sättet pröva om gruvan går att använda också till publika arrangemang.

Konserterna i Trasenberg kommer att kunna ta emot 80 besökare var. Någon sorts förtäring planeras. Det större bergrummet Allmänna freden har befunnits olämpligt av säkerhetsskäl.

Miljön i sig är en utmaning. Mörkret och den konstanta temperaturen på några plusgrader är utmaningar som måste hanteras. Konsertpubliken måste följa säkerhetsföreskrifterna. Det innebär "hjälm på".

- Så vitt jag vet är jag den förste pianisten som spelar nere i gruvan. Hela idén är spännande och stimulerande, säger Moszny, som brinner för förnyelse av den traditionella konsertformen så att nya publikgrupper ska gå på konsert.

Han har tidigare medverkat som pianist i ovanliga konserter, bland annat i egen regi i Pylonen i Borlänge, där han experimenterat med ljusspel och installationer till musiken.

Moszny funderade på att använda Mussorgskijs "Tavlor på en utställning" som grund för musikprogrammet, men fann att musiken skulle komma att ta för stor plats i programmet.

- Det är berget i sig som har huvudrollen och miljön kommer att vara överväldigande. Att projicera bilder av berg och konst med berget som tema på bergväggen blir starkt. Därför går mina tankar istället till kompositörer som Garbarek, Jarre, Nyman och Cage.

Senare i veckan presenteras planerna i detalj. Om konserterna blir en framgång hoppas Moszny på något av en gruvturné till Sala och orter i Norrland.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons