Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik i Ladan på midsommardagen

/
  • Jeanette Bjurling har varit verksam som solist på Kungliga Operan sedan år 2000 i roller som Zerlina i Don Giovanni, Musette i Bohème och Adina i Kärleksdrycken. I helgen sjunger hon på järnamål i Uppsälje.
  • Musiker som deltar i årets upplaga av Musik i Ladan, från vänster: Sara Wijk, cello, Robert Westlund, viola, Tomas Gertonsson, kontrabas, Ingrid Olsson, violin, Anders Emilsson, klarinett, kapellmästare och Berit Mattsson, violinFoto: Mikael Rydh

I årets upplaga av Musik i Ladan får publiken två kammaroperor på Järnamål. På söndagen inviger ensemblen Saxå Kammarmusikfestival.

Annons

I elva år har klarinettisten, organisten och kapellmästaren Anders Emilsson arrangerat konsertupplevelser i ladan hemma på gården i Uppsälje. Programmen har bestått av kammarmusik, folkmusik, visor och opera.

Vid femårsjubileet satte man upp Pergolesis La Serva Padrona, översatt till järnamål av Daniel Viklund - Piga o tyttgubben.

Den komiska kortoperan spelades varje midsommar med två föreställningar fram till förra sommaren då tioårsjubileet firades med en ny opera på järnamål - The Telephone av Gian Carlo Menotti. På järnamål fick den namnet Tillifon.

Liksom Piga o tyttgubben har Tillifon två sångroller - en sopran och en baryton. Solister är Jeanette Bjurling och Daniel Viklund. Jeanette Bjurling är till vardags sopran på Stockholmsoperan, Daniel Viklund är ursprungligen från Vansbro, utbildad i Malmö och Köpenhamn.

En stråkkvintett med musiker ur, bland annat, Kungliga Hovkapellet står för musiken tillsammans med kapellmästare Anders Emilsson som spelar klarinett och cembalo.

I årets upplaga av Musik i Ladan ges båda kammaroperorna i samma föreställning. Två föreställningar ges på midsommardagen.

– Det är naturligtvis hedrande och roligt för oss att få inviga den välkända och högklassiga festivalen på Carl-Jans Granqvists, Saxå Herrgård, säger Anders Emilsson.

Fotnot: I DT:s papperstidningar samt på webben tidigare under fredagen stod att operorna uppförs på midsommarafton. Så är inte fallet - midsommardagen ska det vara.

Mer läsning

Annons