Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik för din kravall!

Annons

I dagens Hiphopsverige kan man lungt säga att det finns två flanker; den svängiga partyhiphopen som Petter, Thomas Rusiak och resten av Natural Bond-klicken förestår och den stenhårda, politiskt militanta hiphopen som har Looptroop, Timbuktu och Mobbade barn med automatvapen som sina största affischnamn.

Egentligen finns det ingen tvekan om att den mest bestånde kvaliteten finns hos den politiska falangen, så det känns väldigt sympatiskt att man slängt ihop två av de största akterna i den proggiga indiehiphopen, Looptroop och MBMA, i ett paket och skickat ut dem på landets vägar.

I tisdags kom Plundringståget till Dalarna och Falun. Att säga att det var en bomb som briserade inne på East harbour café är att säga för mycket, men de här två banden är förbannade och har något att säga. Vi gör bäst i att lyssna.

Först ut på scen var MBMA med Pst/Q och Organism XII i täten. Här bjuds det på det stora svänget, smattrande beats och texter som behandlar sociala orättvisor, graffitikonstnärens polisförakt och rent nonsens, allt lika smakfullt paketerat. Göteborgarna delar ut verbala långfingrar till väktare, högerspöken och hela vuxenvärlden utan den minsta tvekan och i en rasade fart. Resultatet är såklart hämningslöst dansant, och politisk, hiphop.

Det hinner bli ordentligt varmt framför scenen och bara 30 sekunder efter det att MBMA gått av scenen så står Looptroop där och höjer temperaturen ett par grader till.

De är utan tvekan Sveriges bästa hiphoprebeller och framstår i jämförelse med skallarna i MBMA som rena extremister.

I texterna finns inte ett spår av någon vilja att diskutera politiska ståndpunkter. På cirka 50 minuter har Looptroop förbannat och manat till total dekonstruktion av det moderna västerländska samhället, allt ur anarkistiskt perspektiv. Kanske en aningen trött i början av setet, men i tolkningen av Nationalteaterns "Barn av vår tid" och deras egna "Jag sköt Palme" och "Ring snuten" så finns det inga som helst tvivel om att Looptroop gör Sveriges bästa livehiphop.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons