Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mr Beans sista show

/
  • Rowan Atkinson showar för fotograferna under sitt Sverigebesök. Allt talar för att filmen

Annons

Eftersom Rowan Atkinson, privatversionen av Mr Bean, är en ödmjuk, skygg, rentav blyg person finns det bättre citat om honom än av.

The Independent skrev nyligen en artikel under rubriken "Rowan Atkinson: Komisk gåta", där tidningen bland annat citerar komikerkollegan och vännen Stephen Fry: "Det är som om Gud hade en extra kruka med komisk talang, och för att skoja gav han den till en nördig, anorakklädd apotekare".

Eller som tv-producenten John Lloyd uttrycker det i samma artikel: "Han har berättat att han inte ville in i show business, men det var enda sättet för honom att ha råd med de bilar han ville ha".

Rowan Atkinson har avbrutit intervjuer när journalisten frågat om hans rykte som snål, han har vunnit förtalsmål mot tidningar som påstod att han vårdades för en depression. Den stora frågan är: Om man nu hatar rampljuset, är då skådespelare det lämpligaste yrkesvalet?

Rowan Atkinson lutar sig tillbaka, nyper sig i hakan och studerar noggrant taket, för ett par sekunder inte helt olik Mr Bean själv.

- Ja, det är en paradox. Men jag försöker dra en skarp gräns mellan mina rollfigurer och mig själv. Då blir det här livet förvånansvärt acceptabelt. När jag ger intervjuer som mig själv talar jag om mitt arbete, om vad jag gör snarare än vem jag är.

- Jag har lätt att stänga av och hålla en låg profil, mitt privatliv är inte alls "showbizzy". Visst blir jag igenkänd när jag går på gatan, men det är bara ett problem om folk inte gillar vad man gör; jag har haft tur och får positiva reaktioner från folk.

För två år sedan gjorde Rowan Atkinson ett avsteg från principen att hålla sitt privata jag borta från strålkastarna. Tillsammans med flera kollegor angrep han ett lagförslag vars syfte var att stoppa hatbrott mot religioner. Motståndarna menade att det innebar att satir och kritik mot religioner blev omöjligt.

- Ibland kan en regering låsa sig vid en viss tanke och missa helheten. Jag tror hårt på yttrandefriheten, inklusive friheten att förolämpa. Vi lever i en svår tid där olika kulturer ska lära sig att leva tillsammans, och det är fel tid att censurera varandra.

Rowan Atkinson är i dag en förmögen person, god för omkring en miljard svenska kronor. Nu säger han att "Mr Beans semester" med stor sannolikhet blir den sista Mr Bean-filmen - han är för fysiskt krävande och Atkinson gillar heller inte tanken på att Bean skulle åldras - och att det är lika osannolikt att hans andra världskända karaktär, Svarte orm (Blackadder) skulle göra comeback.

Så vad händer nu med karriären?

- Jag har faktiskt ingen aning. Nu tänker jag göra ingenting, sedan får jag tänka efter: film, teater, tv? Jag vet inte. Vi har funderat på en ny "Johnny English"-film och har ett manus. Som inte är så bra. Men det kan bli bättre.

Filmhistorien känner många exempel där åldrande komiker gjort fantastiska prestationer i dramatiska roller. Atkinson utesluter inte en sådan karriärväg, men troligt är det inte:

- Varje gång jag spelat halvseriösa roller har jag känt att det funnits andra som kan göra det bättre. Det känner jag inte för Bean och Svarte orm som båda är skapade för mig. Men visst, jag gillar helt enkelt att spela andra människor, allvarliga eller roliga. Samtidigt: Om man känner att ens unika stil är komedi, då är det kanske komedi man ska syssla med.

"Mr Beans semester" har premiär på fredag. Recension i tidningen och på webben kommer då.

TT Spektra

Erik Helmerson

Mer läsning

Annons