Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mozart hastades igenom raskt

/
  • Tolkas kvickt. Ett nytt exempel på den allt snabbare tolkningstradition som håller på att få fäste, och som kritiserats av tidningens musikrecensenter, gavs av Stefan Karpe på fredagsförmiddagen.

Annons

Men olika turer omintetgjorde en förhoppning om en spelning på Tenoren i Borlänge. Någon konsert knuten till Högskolan Dalarna i Falun blev inte heller av. Återstod alltså Sjöviks folkhögskola där konsert gavs igår.

Det är en folkhögskola som har musik- och kompositörutbildningar. Och David Lennartsson vid Musikhögskolan i Stockholm hade också en nyckelroll vid konserten igår. Han fick unikt förmånliga villkor med avseende på tid och testmöjligheter för det examensarbete Dalasinfoniettan framförde igår.

Men själv anser han att vår samtid präglas av en brist på tid och att han som kompositör kan tillhandahålla utrymme för stillhet och eftertanke, därav titeln För kort tid. Lennartsson arbetar här med musikaliska andetag, med pauser emellan.

En mycket långsam, organisk rytm presenteras, i vilken toner, särskilt från träblåset, blir hängande, solitära laserstrålar, vilka inte sällan bryter mot varandra i de dissonanta svängningar som uppstår. Lennartsson kan också ha tagit intryck av tranor eller gäss. Jag tyckte om verket, en mycket genomarbetad klang- och stämningsexpedition.

Dalasinfoniettan svarade för en i huvudsak sval framställning av några danser ur Rameaus Castor et Pollux, det brände inte till förrän i den avslutande chaconnen. Då var det desto hetare i Pragsymfonin av Mozart.

Det var från början tydligt att Karpe bestämt sig för en rask tolkning och det var väl OK i inledningssatsen men det frenetiskt uppdrivna tempot i avslutningssatsen gör enligt mig att en del av finalens kvaliteter inte kommer till sin rätt.

JENS RUNNBERG

Fakta: Musik Klassiskt

NÅGOT NYTT NÅGOT GAMMALT

Dalasinfoniettan

Dirigent: Stefan Karpe

Musik av Rameau, Lennartsson, Mozart

Publik: Cirka 125

Folkhögskolan, Sjövik, 20/4

Mer läsning

Annons