Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot osäker framtid

Annons

Tonen i pjäsen är ung, det distanserat granskande, tillbakablickande och analytiska har inte hunnit ta plats i framställningen. I stället befinner man sig i hög grad mitt i - mitt i känslokaoset och tveksamheterna, nära dagböckernas och de förtroliga brevens upphetsade berättande om möten på skolgården, bråk hemma och spirande vänskap.

De fyra unga rollerna är typer vi mött, med drag av tonårsseriernas övertydlighet i konturerna - den vänsterintellektuelle, den kaxige och osäkre arbetargrabben, den duktiga flickan med överambitiös far, den glada utåtriktade tjejen.

Och som sådana igenkännbara nog för uppföljande gruppdiskussioner. Var och en skissar på sin egen livsväg utifrån sin sociala bakgrund. Men ett har de gemensamt; den totala ovissheten om vad vuxenlivet kommer att bära med sig, ett famlande som vuxna snabbt glömmer hur det känts, efterhand som stresshjulen börjar snurra.

Skådespelarna Måns Clausen, Susanna Hellström, Dag Hellström, Franciska Löfgren och regissören Yngve Sundén nyanserar känsligt pendlingarna mellan trevande osäkerhet och övermod.

Det här är i påfallande grad en pjäs som leder framåt i tiden, till funderingar över den ospelade framtiden. I stället för ett avrundat drama med uppbyggnad som leder mot dramatisk upplösning, får den unga publiken ta del av rapsodiska vardagsscener från en verklighet nära dem.

De fyra unga ger sig av, tar sina ryggsäckar som unga brukar - adjöss, vi sticker till Addis Abeba. Vi struntar i vad ni säger!

Och musikerna Anders Nygårds och Lamine Cissokho väver samman hemma och borta i sina svensk-afrikanska melodislingor.

Egentligen är det följderna av resan som publiken funderar mest över när de går hem. Hur ska fyra så olika personer samsas, ska alla klara utmaningen och vad får de för lärdomar med sig tillbaka?

En pjäs byggd för fantasier och spekulationer om vad som händer sedan, när man tagit steget från barndomen, med andra ord.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons