Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörka moln över musikutbildningen

Annons

Landstinget är huvudman för Musikkonservatoriet i Falun, och ordföranden Alf Johansson (s) är med i den delegation som i dag uppvaktar Per Thullberg för att om möjligt övertyga honom om det orimliga i att dra ned anslagen.

Musikkonservatoriet i Falun har ett treårigt gymnasieprogram och en eftergymnasial påbyggnadslinje som är tvåårig.

Det var i februari som verket fattade beslut om att minska skolpengen till en rad olika påbyggnadsutbildningar, däribland den vid konservatoriet i Falun.

- Vi är en av de skolor som fått störst neddragning, det innebär att de skurit ned från 148 000 kronor till 100 000 kronor per elev och läsår. Vilket innebär att vi över huvud taget inte kan genomföra de här utbildningarna, säger Per Helders.

De elever som blivit antagna till hösten kan andas ut. Det är på lite längre sikt verksamheten hotas.

- Skulle vi vara tvungna att dra ned den här påbyggnadslinjen drabbar det även gymnasieeleverna, konstaterar Per Helders.

Vid konservatoriet arbetar gymnasie- och påbyggnadselever tätt tillsammans med gemensamma övningar, spel- och undervisningstillfällen. Dessutom kan ett minskat elevantal leda till att skolan får svårt att bibehålla sin status som högklassig plantskola för blivande yrkesmusiker.

Nästan hälften av eleverna på konservatoriet läser påbyggnadslinjen. I samband med att Skolverket beslutade om att minska skolpengen fick konservatoriet också besked om att linjen inte längre får vara tvåårig. Från konservatoriets håll menar man att det inte är möjligt att förbereda eleverna för högre musikstudier med kortare skoltid än två år.

En rad stora svenska musikinstitutioner och orkestrar ställer sig bakom konservatoriets protest mot neddragningsbeslutet.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons