Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morgan Spurlock har mage att reta McDonald&#39s

Annons

Jag älskar en bra ostburgare men det får man inte på McDonald's eller Wendy's. Där lyser osten i mörkret, säger Morgan Spurlock.

Filmaren bakom Super size me är i Sverige för att berätta om en masochistisk filmidé som körde Morgan Spurlocks kropp i botten och gjorde honom till en rubrikernas man. Filmen handlar om hur han enbart äter på McDonald's under en månads tid. Mellan Big Macs, Chicken McNuggets och pommes frites målar han upp en bild av ett USA fast i snabbmatskedjornas grepp. När filmen är slut har han gått upp elva kilo och läkarna är chockade över hans kraftigt försämrade inre organ, galopperande kolesterolvärde och allmänna hälsotillstånd. Efter 21 dagar råddes han att sluta - hans framtid stod på spel.

I dag är han den vältränade kille i 30-årsåldern han var när inspelningen började. Flickvännen och vegankocken Alex satte honom på en strikt diet efter Super size me och Spurlock berättar stolt att han tränade på morgonen före dagens intervjuer. Filmens vrak är ett minne blott, men två tredjedelar av USA:s befolkning är fortfarande överviktig och över hela västvärlden kommer ständiga larmrapporter om fetma som vår nya folksjukdom. Morgan Spurlock fick idén till Super size me efter ett uppmärksammat rättsfall där två tonårstjejer stämde McDonald's för att ha orsakat deras fetma.

- Den amerikanska livsstilen har blivit en franchise i hela världen. Filmen är viktig i USA, men lika viktig i Sverige. Om fem-tio år kommer ni att ha nått dit vi är.

Du åt dig igenom hela McDonald's meny, vilken är favoriten?

- Big Mac. Den är vetenskapligt framtagen för att smaka så bra. Min mun vattnas när jag känner doften av den, men en sekund efter att ha tagit första bettet kommer smaken av något som är tillverkat.

Morgan Spurlock är påläst och vet om att Blossom Tainton anlitats som affischnamn i kampen för att lansera hamburgerkedjans nya "hälsosamma" framtoning och han har koll på reklaminslagen som propagerar för sallad.

- När jag kommer till ett land för att prata om filmen brukar det alltid sammanfalla med kampanjer där McDonald's propagerar för hur hälsosam deras mat är.

Ämnet i Super size me är en fråga om liv och död, men Spurlock attackerar frågan med humor. Bland människorna som intervjuas finns Big Mac-entusiasten Don Groske som lever på McDonald's klassiker, när filmen spelades in hade han ätit 19 000 sådana. Spurlocks plågade leende när han frågar efter tabeller för näringsvärden på hamburgerkedjans produkter, filmens animerade sekvenser och Curtis Mayfields knarklangarepos Pusherman i soundtracket placerar Super size me i kategorin underhållande dokumentärfilmer.

- Det är som i Mary Poppins-sången. "Med lite socker i botten så går medicinen ner". Jag ville göra en rolig film. (PM)

JOHAN SJÖSTRAND

Mer läsning

Annons