Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mord och sjukhus hör ihop

Annons

Blocket är smeknamnet på Lunds universitetssjukhus, Wahlbergs arbetsplats för ett antal år sedan. En tung betongkoloss på den skånska slätten full med prång och vindlande gångar," där man verkligen kan försvinna", enligt Wahlberg. Det är också precis vad en av personerna i boken gör. Blocket är femte boken där vi får följa kommissarie Claes Claesson, hans hustru läkaren Veronika och deras kolleger i arbete och vardagsliv.

- Den är lite snabbare än de andra och den handlar om stora, tunga saker. Det gäller att balansera det så att läsarna orkar läsa utan att det blir för mycket.

I boken blir Veronikas dotter Cecilia brutalt nedslagen av en okänd gärningsman. Hon drabbas av en svår skallskada och vägen tillbaka till livet blir lång. Arbetet med boken har krävt mer research än någonsin tidigare.

- Jag har gjort studiebesök både på neurologen och på en rehabiliteringsavdelning. Numera cyklar jag alltid med hjälm. Jag har lärt mig att även ett litet fall kan orsaka en svår skallskada.

Blocket är lika mycket en skildring av kärlekshistorien mellan Claes och Veronika som en kriminalhistoria. Till skillnad från sina litterära kolleger Wallander och van Veeteren är Claes Claesson en ovanligt jämställd polis.

När han är pappaledig tar någon annan över mordutredningen.

Sjukhusmiljön är en tacksam miljö att hämta inspiration ur, tycker Karin Wahlberg. Att hon vet vad hon skriver om tyder de detaljerade skildringarna av läkararbetet på.

Hon drar sig för att kalla sina alster för deckare. Spänningsromaner tycker hon är ett mer passande epitet.

- Det är inte det rent deckarmässiga som är mitt egentliga intresse. Spänningen i mina böcker ligger mer i vad vi människor gör med varandra, säger hon.

Fotnot: Tidningen betecknade Wahlbergs kriminalroman Blocket som "ett oengagerande sömnpiller" i recensionen den 24 januari.

(TT SPEKTRA) MONIKA STECZK"

Mer läsning

Annons