Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moralpanik nu också på TV4

Annons

Cynismen i tv-världen är total. Det visar den gångna veckan. Ena dagen deklarerar SVT att det är för mycket av sådant i tablåerna (nyheter och samhällsprogram) som SVT har i uppdrag att ägna sig åt och för litet av sådant som alla andra kanaler med fördel kan ägna sig åt (pratshower).

Andra dagen lyfts en TV4-journalist ur rutan för att hon gör vad TV4-journalister brukar göra: spela på sin sexualitet.

Alla är vi kollektivanslutna till SVT. Det går att försvara att SVT, bland annat genom att TV-handlare är tvingade att medverka i ett angiverisystem, drar in närmare fyra miljarder kronor av medborgarna.

För SVT tillför i sina bästa stunder samhället demokratiska värden- program med journalistiska ambitioner. Kommersiella kanaler gör det i mindre omfattning.

Men SVT och s vågar ju inte fullt ut tolka tv-uppdraget som att SVT uteslutande ska ägna sig åt journalistik. Gång efter annan läggs tv-program ned med hänvisning till att de haft för få tittare (programdirektör Leif Jakobssons motivering för att lägga ned Dokument utifrån), trots att möjligheten att göra program som inte tilltalar brett är central i idén med public service.

I stället är hjärndöda underhållningsprogram veritabla gökungar i tablåerna. Hur mycket granskande program eller kultur-, nyhets-, debatt- och minoritetsprogram äter satsningar på allsång och dokusåpor upp? Varför beter sig hela tiden SVT som om SVT befann sig på en kommersiell tv-marknad när idén med SVT är den rakt motsatta?

Lika märkliga är turerna på TV4.

- Bilderna på henne rimmar inte med trovärdigheten i programmet, säger aktualitetschef Kinna Bellander till tv4.se i anledning av att meteorologen Tone Bekkestad tagit av sig kläderna för en Slitzfotograf. Nu förbjuds Bekkestad vara med i rutan och får i stället ett skrivbordsjobb med att ta fram ett nytt vädergrafikprogram.

Likadana bilder medverkade Suzanne Sjögren på i Café 2005. Hon gjorde tvärt om internkarriär och kom att bli studioankare under Elitseriens slutspel.

Sjögren avslöjade att hon använder sig av ett omfångsrikt bystmått i sin sportjournalistik. Det var tack vare hennes behag det gick bra för henne under Fotbolls-EM 2004 att få intervjuer. Figo och van Nistelrooy lät sig villigt intervjuas av journalisten i det avslöjande linnet.

Sjögrens fotograf "var övertygad om att det berodde på linnet och att jag inte har a-kupa direkt", berättade hon för Café.

Året efter blir en journalist bänkad för att hon glatt ställer upp för fotografering när Slitz publicerar den föga journalistprisvinnande listan "Sveriges 100 sexigaste kvinnor".

Trovärdigt? Seriöst? Tjenare.

Ett senpåkommet fall av (dubbel)moralpanik? Naturligtvis.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons