Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morabandet Nevärlläjf segrade

/

Annons

Vilket är Dalarnas mest talangfulla unga band för tillfället? Det hade juryn att ta ställning till i lördagens länsfinal i Musik direkt på Cozmoz i Borlänge. Inget lätt beslut med tanke på att de tolv finalisterna representerade allt ifrån medeltidsinspirerad folkmusik och reggaedoftande hiphop till banjobaserad bluegrass.

Tyngst representerad under kvällen var ändå rockgenren. Publiken fick bland annat lyssna till punkrock i Falubandet Karmalies tappning, rock n' roll-madley a lá Endeavour från Sälen och multimetal från Malungsbandet TruckDiesel.

Experimentell elgitarrfusion var slutligen det som fick juryn på fall.

Morabandet Nevärlläjf bildades för två år sedan och består av Martin Olsson, gitarr, Daniel Björklund, gitarr, Olle Karlsson, trummor, Tor Sandell, klaviatur, Fredrik Sommar, bas och tillfälligt inlånade basisten Jerker Henriksson.

I Fjällrävenorange jackor (fundera på vad Nevärlläjf blir om du läser det baklänges) och med en papier maché-räv längst fram på scenen visade de i lördags kväll publik och jurymedlemmar att även instrumental och gränsöversskridande musik är att räkna med. Medlemmarna lyssnar själva på så vitt skilda musikstilar som hardcore, blues, alternativ pop, jazz, funk och hårdrock och har var och en tagit sina influenser med sig in i bandet.

En kittel av experimenterande funkrock där galenskapen lurar i kulisserna visade Nevärlläjf under kvällen prov på.

"Sofistikerat, tight och onaturligt enkelt och med stor scennärvaro" löd juryns motivering och bandet hade svårt att dölja sin förvåning när vinnaren presenterades

- Vi har inte haft så många spelningar än. Folk tycker det är roligt men det är ju instrumentalt och utan refränger så det kanske är för svårt. Men nu får vi äntligen bevis på att folk kan lyssna på det här också, konstaterade Olle Karlsson och resten av bandet

Fakta/Resultat i länsfinalen

  • 1:a: Nevärlläjf, Mora. Juryns motivering: "Sofistikerat, tight och onaturligt enkelt och med stor scennärvaro"
  • 2:a: Diplóma, Falun. Juryns motivering: "Dynamiskt musicerande. Band som kan hålla takten."
  • 3:a: Obsezzion, Falun. Juryns motivering: "Intar hela scenen med vinden i håret"

Fakta/ Musik direkt

  • Talangjakt för unga musiker i alla genrer
  • Deltagarna ska vara mellan 13 och 19 år
  • De tolv band som i lördags var med i länsfinalen har gått vidare ifrån tre deltävlingar som gått av stapeln i Vansbro, Mora och Säter under våren.
  • Vinnaren i lördagens final i Musik direkt får åka till en riksfestival i Karlskrona under Kristi himmelfärdshelgen.
  • Ingen vinnare utses i riksfestivalen men flera priser delas ut och banden vinner bland annat spelningar på olika festivaler runt om i Sverige i sommar.

Mer läsning

Annons