Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moores dråpslag mot Bush

Annons

En kvinna i småstaden Flint, Michigan ska utföra dagens viktigaste uppgift. Med försiktiga steg, mån om att den inte ska nudda marken, bär hon ut en amerikansk flagga och fäster den i en klyka vid blomsterlådan. Hon har uppmanat alla sina barn att gå med i armén - där kan de få den collegeutbildning som hon själv inte kan betala för.

Några scener senare står hon utanför Vita huset, ihopkrupen i våldsam gråt. Hon skriker ut sin sorg över en död son och sin vrede över ett krig med dunkla motiv. Budskapet är glasklart: Bush har förrått sitt lands ryggrad - arbetarklassen.

- När jag gör en film gör jag vad jag själv vill se en fredagskväll. Sedan vill jag att publiken ska prata om filmen efteråt, sade Michael Moore på årets Cannesfestival.

Men i hans nya dokumentär finns lite av humorn från Bowling for Columbine. Han gör ingen hemlighet av att filmens syfte är att förhindra Bush från att bli omvald och filmmakaren är skoningslös i sitt förlöjligande av presidenten.

- I den här filmen är jag den triste killen - Bush har alla de roliga replikerna, sade Moore i samband med premiärvisningen i Cannes, där den tilldelades Guldpalmen.

I USA hade filmen premiär i slutet av juni och nyligen passerades 100 miljoner dollar i intäkter. Många besökare har reagerat starkt på filmen och särskilt scenerna från Irakkriget - lemlästade barn, förnedring av irakiska fångar och brända lik av amerikanska soldater upphängda i lyktstolpar.

- Mina frilansare jobbade med en extremt låg budget. Ändå lyckades de filma sådant vi aldrig sett på tv. Jag vill visa hur medierna manipulerar folk där hemma genom att inte visa sanningen.

Farenheit 9/11 har visats på såväl militärbaser som i Bushs hemstad. I en undersökning som genomförts av Harris Poll har 70 procent av de väljare som ännu inte bestämt sig för vem de ska rösta på lämnat biografen med en negativ inställning till Bush.

Men alla är inte lika entusiastiska. Författaren Ray Bradbury har uttryckt sitt förakt för filmskaparen efter att han plagierat titeln på hans roman Farenheit 451 utan att fråga. Pete Townshend från The Who kallade Moore "en mobbare" efter att Moore kallat honom för krigsivrare. Anledningen var att Townshend inte ville låta filmskaparen använda bandets låt Won't get fooled again till sluttexterna.

Tusentals webbsidor har skapats för att motbevisa filmens teser och i gengäld har Moore anställt en hel stab som ägnar sig åt att motbevisa motbevisen.

Men Moore är inte helt nöjd.

- Jag skulle inte ha något emot att visa den i Vita huset. Jag skulle klä mig snyggt och lova att uppföra mig. (PM)

PIDDE ANDERSSON

Mer läsning

Annons