Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moore svingar mot medicinprofit

/
  • Moore på krigsstigen. Med sin nya film

Annons

Det är en stridslysten Michael Moore som kommit till Cannes för att presentera "Sicko".

I slutet av denna mycket kritiska skildring av det amerikanska sjukvårdssystemet hamnar han tillsammans med flera andra amerikaner på Kuba. Detta har Bush-administrationen nu tagit som ursäkt för att undersöka Moore, något som kan leda till böter och fängelse.

"Sicko" tar upp det faktum att många amerikaner saknar sjukförsäkring och att även de som är försäkrade ibland nekas vård i ett system där, menar Moore, det gäller att skaffa mesta möjliga profit till sjukhusens, sjukförsäkringsbolagens och läkemedelsföretagens ägare.

Moore ställer detta mot den fria sjukvård som finns i bland annat Västeuropa och på Kuba. Dit kommer han när han försökt ta några amerikaner, som nekats vård, till Guantánamobasen på Kuba.

Där får nämligen de fängslade terrormisstänkta all den vård som dessa amerikaner förnekas.

På en fullsatt presskonferens efter den första Cannesvisningen säger Moore:

- Vi ville ju till amerikansk mark, fast den råkar ligga på Kuba. Hade basen legat i Filippinerna eller Italien så hade vi åkt dit i stället.

Det hela ledde till att Moore, på sina advokaters inrådan, snabbt gjorde en extra kopia av "Sicko" och forslade ut den ur landet. Han var rädd att regeringen skulle få för sig att stoppa visningen i Cannes baserat på att filmen innehåller material filmat i Havanna.

- Jag tar inte lätt på det här, om någon trodde det. Bushadminstrationen är ute efter mig. Men varför drog de igång det här tjugo dagar innan filmen skulle visas i Cannes? Kan någon förklara det för mig?

För Moore är det viktigt att filmen når ut till den amerikanska publiken och att den ska förmå denna publik att kräva ändringar i systemet. Han vet att han kommer att bli attackerad, inte minst av försäkringsbolagen och läkemedelsindustrin. Han skrattar.

- Jag vet att stormen kommer när jag kommer hem. Det är skönt att vara här nu. Jag tror att publiken kommer att reagera på det jag säger. Dom lyssnar inte på vad Bush säger längre. Och jag hoppas att jag kan få igång en debatt om det system som gör att alla senatorer kan bli, och är, köpta av storbolagen.

När han får frågan om vad som driver honom blir Moore allvarlig.

- Det är de stora, övergripande frågorna. Vad har det blivit av oss? Var finns vår själ? Varför låter vi sådant här hända? Jag vet att vi amerikaner är bättre än så här. Jag försöker utforska detta och om det skulle leda ner till ett mörkt ställe, så må det göra det. Vi måste våga ta tag i det.

I slutet av "Sicko" berättar Moore om alla de anti-Michael Moore-sajter som finns på Internet. Mannen bakom en av de mest hatiska drabbas av sjukdom i familjen och sajten läggs ner. Moore skickar honom anonymt en check så att han ska kunna gå till läkare. Några dagar senare är sajten igång igen.

- Nu i kväll ska jag ringa till honom och berätta. Jag har föresatt mig att göra det efter den första offentliga visningen här nere. Det är så här jag vill att vi amerikaner ska leva. Vi ska räcka ut handen till varandra, vi ska kunna hjälpa även de som är våra fiender.

- Om det är ok med honom kommer jag att offentligt tala om vad vi sa i samtalet. Om han vill hålla det hemligt, kommer jag att respektera det.

"Sicko", som deltar utom tävlan i Cannes, får Sverigepremiär i oktober.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons