Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monolog som visar på ett stort avstånd

Annons

Föreställningen drar igång och en ung arbetssökande, gestaltad av Hannes Olsson, stormar in illröd i ansiktet.

Frustande spottar han ur sig svordomar och könsord mot den publik som får agera en fiktiv arbetsförmedlare. Jag håller tillbaka en suck och skruvar på mig.

Olsson matar på med haranger om invandrare som inte får jobb för att de är dåliga på svenska, om alkisar som inte platsar ens på arbetsförmedlingen och om en vuxenvärld fylld av blinda makthavare.

Men så kastar jag ett öga på publiken som består av ett 30-tal politiker och tjänstemän prydligt uppradade på stolar framför scenen. De ser ut att värja sig för Olssons attacker.

- Du kan knulla dig själv i röven, skriker Olsson och kastar sig mot publiken och en befriande känsla sprider sig plötsligt i kroppen.

Vem har inte drömt om att be en myndighetsperson dra på de mest onyanserade sätt, detta när förtvivlan och maktlösheten känts som värst?

Och när jag tar detta för vad det är, nämligen ett aggressivt uttryck för frustration, så är jag med på noterna.

Monologen går oerhört fort och jag får en känsla av att Olsson kastar ur sig vad som råkar dyka upp i huvudet just för stunden. Men det visar sig att jag har fel. Teatermaskinen har turnerat med Delete i fem år och varje replik är mer än väl inrepeterad.

Vi får veta att ALU står för arbetslivsutplåning och att handläggarna på arbetsförmedlingen förväntar sig att man ska torka skit, diska och städa trots att man helst bara vill spela i ett band.

Pubertalt? Javisst, men kanske är det så att frustration försätter människan i ett ganska omoget tillstånd.

Tanken är att Delete ska fungera som diskussionsunderlag och när jag hör politikernas kommentarer i den debatt som följer efter föreställningen blir jag ännu mer övertygad om att den lyckats med något viktigt.

- Men vad ville du egentligen där hos arbetsförmedlaren Hannes, säger en.

Och,

- Det är deprimerande med det här språkvåldet, konstaterade en annan.

Delete sätter fingret på klyftorna mellan makthavare och unga arbetslösa. Delete visar hur långt avståndet kan vara mellan de tryggt anställda och de otrygga som än så länge står utanför.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons