Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moneybrother tillbaka med rockigare platta

/

Annons

I december förra året kom avstickaren på svenska, Pengabrorsan. Den sålde snabbt guld och klättrade upp i toppen på hitlistorna. Nu är Anders "Moneybrother" Wendin tillbaka med sitt fjärde album - det tredje på engelska - Mount Pleasure.

- Det är en platta med mer gitarrer och mindre stråkar. En rockigare skiva än de tidigare. Den låter mer som en tredje Monster-skiva än en fjärde från Moneybrother.

Pengabrorsan spelade Anders Wendin in och släppte på egna skivbolaget Hacka skivindustri. Detta efter krångel med Burning Heart som inte ville ge ut ett album på svenska. Med Mount Pleasure är han tillbaka hos Burning Heart som han fortfarande har kontrakt med. Men han har inte för avsikt att bli långvarig.

- Eftersom båda ville släppa skivan gjorde vi en kompromiss och gör det tillsammans, men nästa skiva kommer på Hacka. Jag satt och funderade på olika vägar att ta mig ur det här kontraktet men det går ju inte. Ett tag tänkte jag på att bara släppa en instrumental platta eller något men insåg att den enda jag skadar då är mig själv. Det är lika bra att göra det här och gå vidare sen.

Inspiration, menar Anders Wendin, kommer inte längre huvudsakligen från musik han lyssnar på utan från andra saker i livet.

- Jag har kommit så långt att jag gör musik utifrån en mall som jag själv har skapat. Inspirationen kommer mer ifrån människor jag träffat och resor jag gjort. Jag fick en ofrivillig paus efter det här med skivbolagstjafset och åkte runt till olika platser i världen och träffade en massa nytt folk.

Om förra skivan var en enda stor uppgörelse med ett misslyckat förhållande så har Mount Pleasure inget särskilt tema. En rak rockplatta där till och med den lyckliga kärleken besjungs i ett par låtar.

- Och så handlar den om att festa med sina kompisar, säger Anders Wendin.

Låtarna har han som vanligt skrivit i hemmet, ensam med sin gitarr. Men inspelningsrutinerna har sett lite annorlunda ut den här gången är vad de brukar göra.

- Det brukar bli rätt spontant när vi spelar in men nu har vi repat mer innan. Jag har samma musiker med mig på hela plattan och hoppas få med mig alla även på kommande turné. Det är samma gäng som har varit med ute och turnerat med Pengabrorsan och det är ett riktigt bra band.

Hösten är inte helt spikad ännu men Anders Wendin räknar kallt med att flytta in i turnébussen i september och stanna där till februari.

Du har släppt två skivor på drygt ett halvår, turnerat med Pengabrorsan och med Just another summer hela sommaren och ska nu ge dig ut på vägarna igen, blir man inte lite trött?

- Jo, livet måste bestå av mer grejer än att turnera, spela in plattor och skriva låtar, annars blir jag nog trött på till och med det. Men tidigare försörjde jag mig som servitör och det blev man ju trött på efter ett halvår. Nu får jag ju med mig de musiker jag pekar på. Jag lever i en egen värld med bra kompisar som jag får jobba med och är väldigt priviligerad så jag kör nog på tills det går sönder...

Fakta: Moneybrother

  • Namn: Anders Wendin.
  • Ålder: 32.
  • Diskografi: "Thunder in my heart" (ep, 2002) "Blood Panic" (2003), "To die alone" (2005), "Pengabrorsan" (2006).
  • Aktuell: Med skivan "Mount Pleasure". och turné i Europa i september.

Mer läsning

Annons