Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moneybrother på hett besök i New York

Annons

Inget snack om saken. Svenska räddningstjänsten skulle stänga stället bums om de visste hur mycket folk det var framför scenen på legendariska CBGB:s i New York strax innan Moneybrother skulle gå på scenen.

Men det var inte bara trängseln som går att likna vid en grekisk charter om sommaren. Andelen svenskar är långt över hälften.

Naturligtvis missunnar jag inte någon av dem att se Ludvikasonen. Men visst hade det varit roligt om fler amerikaner tagit chansen att se bra svensk pop på export:

Deportees, Moneybrother och The Ark i nämnd ordning, närmare bestämt.

Moneybrother har tagit med sig ett något bantat band till den lilla USA-turnén. Bland annat får Gustaf Bendt klara sig utan Victor Brobacke i blåssektionen.

Men det spelar inte så stor roll. Som vanligt är det svängigt, souligt och framför allt snyfigt, när Moneybrother spelar.

- Det här är en deppigt låt, precis som de flesta andra, säger han några låtar in i giget.

Annars har Anders Wendin skalat bort mycket av det stundom fyndiga, men alltför ofta tradiga mellansnack som han kört de gånger jag sett honom i Sverige.

Och visst är det snyftigt med tonvis av brusten kärlek: It's been hurting all the way with you Joanna, från debutalbumet Blood panic har fått sällskap av It ain't gonna work och Blow him back into my arms från nya To die alone. De lugna låtarna är i klar majoritet.

Men även om det låter deppigare än en begravning finns hela tiden en glädje där. Spelglädjen.

Låtarna sitter även om killen som påanonnserar Moneybrother berättar att bandet är nervöst och behöver allt stöd det kan få - vilket publiken naturligtvis ger det.

Strax innan introt till Reconsider me går - just det - brandlarmet, men efter att Anders ägnat introt åt att få någon att stänga av larmet drar upptempoklassikern i gång.

They're building walls around us blir sista låten innan det är dags att lämna över till The Ark.

Anders Wendin går av scenen med ett leende på läpparna. Det gör han rätt i.

Hoppas Moneybrother får chansen att spela i USA fler gånger.

Det är han värd.

CONNY PETTERSSON

Mer läsning

Annons