Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moneybrother – bossen

Annons

MusikCassels i Grängesberg är nämligen så nära hemmaplan den utflyttade Ludvikabon kan komma och han är lycklig över att för första gången spela med sitt sex man starka band i sin gamla hemkommun. Och som tack fyller gänget konserthuset och dess sittande publik, som till sist står upp, med sådan soul och sväng och jävlar anamma-vacker musik att det är alldeles omöjligt att värja sig mot hans truliga charm.

Det här är musiken 2005.

Det är gammalt och nytt, det är Springsteen-blås och Philly-soul, och ett par tusen decibel så att väggarna skakar och de målade keruberna i taket dansar i takt tillsammans med ängeln med det svartlockiga håret på scenen.

Anders Wendin och hans band är oerhört tajt efter 96 spelningar i år, och utan att veta det är det väldigt lätt att påstå att konserten i Grängesberg, dryga milen från Ludvika, där Anders Wendin alltså var Anders Wendin innan han flyttade till Stockholm och blev Moneybrother, måste vara en av de allra, allra bästa under turnén.

Konserten är känslan av skoj, allvar och längtan tillbaka, men samtidigt längtan bort från första ackord till det sista andetaget som Moneybrother utstöter i mikrofonen och som fångas upp av Cassels sanslöst perfekta akustik (som bandets frontare testar gång efter gång efter gång).

Det kanske största ögonblicket under den drygt en och en halv timme långa konserten är Stormy weather-unik i sitt slag med blås, grym gitarr och hjärtskärande sång. Och ja, extranumren Reconsider me baby eller ItÕs been hurting all the time with you, Joanna är briljanta.

Enda plumpen i Cassels är när Anders Wendin, trots allt med glimten i ögat, ger en känga åt sin gamla musiklärare, som "bara" gav honom en trea i betyg, för att sedan låta publiken skandera att läraren hade fel.

Det är inte särskilt snyggt gjort. Till skillnad från resten av den knivskarpa torsdagskvällen den 15 december 2005.

Med trombonisten Viktor Brobacke och saxofonisten Gustav Bendt skapar Moneybrother sitt alldeles egna E Street Band och det är ingen tvekan om vem som är den blåögde bossen i år.

Högsta betyg.

Tack.

Vi måste ses igen!

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons