Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Momsen drabbar kultur på Internet

Annons

Ett beslut som EU:s finansministrar tog i veckan innebär att företag som verkar i länder utanför EU nu blir tvingade att lägga på den momssats som gäller i köparens hemland. För elektroniska varor som svenskar laddar ned från Internet innebär detta 25 procents pålägg.

När regeringen beslöt sig för sänka bokmomsen till sex procent fick e-böckerna ligga kvar på 25 procent. E-boksläsare kunde dock komma undan skatten genom att handla från till exempel USA, en lösning som det nya skatteförslaget sätter stopp för.

Företag som verkar inom EU ska enligt förslaget lägga på sin hemlands skatt - vilket innebär att Sverige, med sitt 25-procentiga pålägg återigen blir det dyraste landet för den som vill shoppa kultur.

Momssatserna inom EU varierar nämligen mellan 15 och 25 procent, varav Sverige har den högsta.

För det finns ju mer än e-böcker att köpa via nätet. Den marknad som beräknas få det största genomslaget de kommande åren är digital musik. I stället för att köpa en cd, laddar man helt enkelt ned musiken via Internet och betalar med sitt kontokort.

Svante Larsson, utredare på Handelns utredningsinstitut, tror att musiken kommer att ha större förutsättningar att lyckas som digital handelsvara än boken.

- Böcker är något som man traditionellt har suttit i en fåtölj och läst. Det är ett väldigt stort steg att ta om man plötsligt ska sitta och läsa något från en skärm. Musik kan man dock nyttja på samma sätt, den enda skillnaden är att man lyssnar från datorn i stället för stereon.

90 procent av den digitala mjukvaruhandeln sker i dag mellan företag och gäller uppgraderingar av datorprogram.

Men allt tyder på att den privata marknaden kommer att öka stort de närmaste åren, vilket har fått USA att protestera högljutt mot det nya EU-direktivet. Dock utan större framgång.

ANDERS MILDNER

Mer läsning

Annons