Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderniserad opera och dansad fars

Annons

Gifta vänner

Unga pars relationer är tema för komedin Gifta vänner. Vänskapen sätts på prov när det ena av två par förkunnar att de ska skiljas.

Frågorna hopar sig hos de andra två: På vems sida ska man stå? Kan kärlek brinna bland blöjbyten och rutiner? Ska man kämpa i det längsta för ett förhållande eller är det rätt att söka sig vidare när kärleken börjar falna?

Stockholms Stadsteater Backstage samarbetar här med Riks Gästspel.

I rollerna ses Gustaf Hammarsten, Paula McManus, Åsa Persson och Johan Rheborg. Pjäsen är skriven av Donald Margulies, översatt av Anders Albien och regisserad av Sara Cronberg.

Föreställningar:

Ludvika 23/9

Falun 24/9

Avesta 25/9


Triumf att finnas till

I den musikaliska enmansföreställningen Triumf att finnas till får dalapubliken möta Lill Lindfors när hon framför texter av tre kvinnliga författare.

- Jag har längtat efter att få framföra texter av de här poeterna som jag tycker står för kvinnlig framåtanda, säger Lill Lindfors, som nu för första gången turnerar med Riksteatern.

Poeterna är Anna-Maria Lenngren, Edith Södergran och Eeva Kilpi.

För tonsättningen står Kettil Björnstad, Mats Bergström, C.W Gluck, Svante Henryson med flera och Lill Lindfors ackompanjeras av gitarristen Mats Bergström och Svante Henryson på kontrabas och cello.

Föreställningar:

Vansbro 6/10

Avesta 8/10


I onda ärenden

Ruskiga spökhistorier, skrock, skrönor och humor mixas i föreställningen I onda ärenden. Varje kväll berättas tre Tjechov- och tre Lagerlöfhistorier - vilka avgörs från gång till gång.

På repertoaren finns Tjechovs noveller I onda ärenden, Häxan, Tjänstemannens död, På sommarnöje och En illgärningsman. Selma Lagerlöfnovellerna är Tjänsteanden, Frid på jorden, Spökhanden och Dödskallen.

Riksteatern samarbetar här med Västanå teater vars signum är folklig berättarteater.

Regi och manus står Leif Stinnerbom för, musiker är Daniel Pettersson och på scenen medverkar Jörgen Bodner, Jakob Hultcrantz Hansson och Anna Jankert.

Föreställningar:

Falun 13/10

Vansbro 30/10


Unusual Elements

Nycirkus, eld, breakdance och luftakrobatik blandas när gruppen Unusual Elements berättar om sitt sätt att rädda en värld där miljön förstörs, undergången är nära och ropen på hjälp ekar i en tom rymd.

Föreställningen handlar om fyra unga pojkars hjältemod. För manus står Jonas Åhnberg och för musik Nino Högberg och Henrik Ekberg i denna föreställning från Riksteaterns ungavdelning JAM.

Föreställningar:

Avesta 23/10

Vansbro 29/10


Rigolettos dotter

En helt ny musikteaterversion av Verdis opera Rigoletto har skapats av Irena Kraus text, fritt efter Victor Hugo, och Rolf Hedbergs musik, fritt efter Giuseppe Verdi. Verdis sånger plockas fram med både dragspel, tramporgel, fiol, mandolin, blås- och slagverk.

Handlingen rör sig kring en invandrarfars kärlek till sin dotter i en rå och brutal värld där inget är heligt.

Medverkande är bland andra Dick Ask, Anna Azcárate, Rolf Christiansson och Rolf Hedberg.

Föreställningar:

Falun 27/10

Ludvika 28/10

Avesta 13/11

Vansbro 20/11


Rum 648

En sängkammarfars i dansformat ryms under titeln Rum 648. Också musiken är en mix som bryter klassiskt mot svenska 60- och 70-talsschlagers. De förväntade farsingredienserna finns med: Det sunkiga hotellet, den otrogne maken, den lilla pinglan, den misstänksamma hustrun och den klurige detektiven. Den senare spelas av Ulf Drakenberg i enda talrollen. Sex dansare ger föreställningen rytmik och akrobatik. För idé och regi står Jan Åström.

Föreställningar:

Borlänge 3/11

Falun 4/11


4

Riksteatern/JAM satsar på de unga med gruppen Moves PerMinutes nya föreställning 4. Titeln anspelar på de fyra elementen jord, eld, vind och vatten samt de fyra årstiderna.

Det här är modern dans med basen i breakdance framförd av Sveriges främsta breakdancegrupp. Dansen framförs mot effektfulla videoprojektioner.

Idé och regi: Andreas Derblom och MovesPerMinute.

Föreställning:

Hedemora 3/11


Kyla

Lars Noréns pjäs Kyla skildrar några korta timmar en vanlig sommarkväll i Sverige. Tre unga män driver halvberusade omkring. När de stöter på en fjärde pojke med utländsk bakgrund börjar deras nynazistiska åsikter göra sig gällande. Våldsspiralen snurrar allt snabbare i denna skakande pjäs om vår samtid.

Lars Norén står själv för regin. I rollerna ses Björn Bengtsson, Kristofer Fransson, Tito Pencheff och Ulf Rönnerstrand.

Föreställning:

Falun 17/11


En kväll med Marcus Birro

Marcus Birro är ingen vanlig poesiuppläsare. Han varvar dikter med personliga berättelser, handfasta tips till andra skrivare, tröst och skratt. Poesi kan vara hur rock ´n´roll som helst menar Birro.

Föreställningar:

Hedemora 4/12

Falun 5/12


Mitt dubbla liv

Pjäsen om den legendariska skådespelerskan Sarah Bernardt skildrar stjärnan som yrkeskvinna och privatperson.

- Hon hade stort mod och civilkurage. Vi tycker att det är spännande att levandegöra en människa med ett så fascinerande levnadsöde, säger pjäsens initiativtagare och skådespelare, Anita Wall och Lars Lind.

Pjäsen är skriven av John Murrell och regisseras av Björn Gustafsson.

Föreställning:

Borlänge 11/11


Ondskan

Benny Haags monolog Ondskan är en dramatisering av Jan Guillous bok med samma namn. Pjäsen, som handlar om en ung mans erfarenhet av grupptryck, pennalism och våld, har tidigare spelats på Dramaten. Benny Haag står för bearbetning och regi och spelar själv berättelsens olika karaktärer.

Föreställningar:

Hedemora 25/9

Malung 1/10

För övrigt kommer pjäserna Åsneskinnet (Riksteatern/Tyst Teater) och Shakespeare och Beckett, som börjat sin turné i Dalarna redan tidigare, att gå vidare. Åsneskinnet kommer till Avesta 7/9 och Shakespeare och Beckett till Borlänge 13/10 och Leksand 14/10.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons