Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstanken - mångbottnad historia av Walters

Annons

Minette Walters slog vid mitten av 1990-talet knock out på svenska deckarälskare, när böcker som Iskällaren, Skulptrisen och Blomsterkronan kom ut. Sedan översattes ytterligare fem av hennes rysare, läsvärda, men med lägre puls.

Nu är det åter dags för en höjdpunkt. Misstanken heter den och bildar helt ny genre hos Walters. Den är nämligen socialreportage och djupdykning i masspsykosens mekanismer lika mycket som kriminalroman.

Hon börjar med att ge facit. Vid ett upplopp i ett förslummat bostadsområde har tre personer dödats och 189 skadats, får man veta. Tidningsrubrikerna talar om "spritpåverkad lynchmobb" och berättar att en sexgalning slaktats.

Varvat med korta polismeddelanden berättar Minette Walters sedan sin kusliga historia om hur ryktet om att en pedofil flyttat till området utlöser våldsamheterna. Ängsliga småbarnsmödrar håller i trådarna för att med en fredlig demonstration en julidag tvinga myndigheterna att avhysa mannen.

Men de har inte räknat med de smågangsters som ser sin chans till grym underhållning. Inte heller vet de att den heta sommaren, då sysslolöshet tär på själarna, är farlig tid för massaktiviteter.

Okunnighet, dumhet, knark och alkohol blir livsfarliga drivfjädrar, när barnrumpor laddar flaskor med bensin, själva blir offer och dementa åldringar tas för pedofiler och dras in i djävulscirkeln.

Beskrivningarna av det allt mer upptrappade vansinnet, som driver fram ett upplopp är intensivt levande och så bildmässigt verkningsfulla att man tycker sig se sekvenser på filmduk eller TV-ruta.

I de avsnitten är Misstanken oerhört stark.

Svagare är Walters, när hon skildrar de inblandade. Hennes hjältar är så till förbannelse vitmenade, trots att ett par av dem är på gränsen till lösaktiga och en har suttit på kåken, och hennes bovar så kolande svarta, att det tröttar.

Hjältarna är mest kvinnor.

Där finns en flickmamma och hennes morsa, en attan till tuff ung tjej som är läkare, en handlingskraftig sjuklig kvinna. Superhjälten är emellertid man, negern och kåkfararen Jimmy, som slåss med näbbar och klor för sina medmänniskor. Bovarna är sliskiga män, som utnyttjar barn, en otäck gubbdjävul och en urflippad ung narkoman, alla lika farliga.

Kritik mot den bostads- och socialpolitik i England, vilken skapade ghetton och segregation, är genomgående tema. Att använda sig av kriminalromanen för att klippa till missförhållanden i samhället är smart.

Minette Walters väcker också den intressanta tanken att det, då det handlar om övergrepp mot barn, någon gång faktiskt kan vara så att det är barnet som är förföraren.

Hon tar också upp frågan hur kärlek och kärlekslöshet påverkar mänskors liv, hur krissituationer, i det här fallet det ödesdigra upploppet, kan locka fram det bästa hos vissa människor och på sikt leda till något positivt samt hur enkelt man kan slå bräscher i ensamheten.

I Misstanken får den unga läkaren gamla kvinnor att starta en telefonkedja mellan varandra, så det livsnödvändiga dagliga småskvallret får en chans och isoleringar bryts.

Mångbottnad bok alltså, denna Misstanken, men framför allt en rykande skicklig skildring av masshysterins psykologi.

INGER DAHLMAN

Mer läsning

Annons