Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missa inte Thedéen för allt i världen

Annons

klassiskt

/

Dalarnas kammarorkester

Solist: Torleif Thedéen, violoncell

Presentatris: Lotta Bystedt

Musik av Elgar, Haydn, Bach, Händel, Janácek

Leksands kyrka, 30/6

u"Ett friskt mineralvatten med mycket kolsyra" var Torleif Thedéens beskrivning av Haydnkonserten. Det var helt fel. Det handlade om finaste årgången av Dom Perignon.

Thedéen tog på söndagskvällen med 320 personer i Leksands kyrka, för övrigt antagligen den konsertpublik med högst snittålder jag suttit i, ut på en lätt vanvettig slädfärd genom Haydns redan i sig muntra landskap.

Han bjöd på en märklig kadens i moderatot (hans egen?), ägnade sig åt ett lågmält men intensivt berättande i adagiot och svarade för en glädjeexplosion i den avslutande satsen - där han, på ett ytterst charmerande sätt, närmast koketterade med hur tekniskt överdjävlig han är som musiker.

Han bjöd på svindlande vackra passager i ett furiöst tempo, då och då i en baktakt som var ren rock'n'roll.

Dalarnas kammarorkester inledde med Elgars stråkserenad i e-moll och fortsatte med fina val i Händels fjärde concerto grosso och Svit för stråkorkester. För den som var beredd att se igenom små men återkommande problem med samstämmigheten gjorde orkestern en fin konsert.

Dalarnas kammarorkester har sina största kvaliteter i ett äkta engagemang som gör att den kommer till sin rätt i dramatisk musik - som i Janácek-verket.

För entusiasmerande men väl pratglatt introducerande svarade Lotta Bystedt.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons