Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mirren en klar oscarfavorit

Annons

The queen handlar om de tumultartade veckorna efter prinsessan Dianas död 1997. Kungahuset satt då och tryckte i sitt slott Balmoral i Skottland och vägrade komma med uttalanden eller uttryck för sorg.

Alldeles för sent insåg man vilken ilska detta väckte hos den engelska allmänheten, och det var först när den nytillträdde (och på den tiden mycket populära premiärministern Tony Blair) grep in, som lugnet återställdes.

Frears hade inte kunnat hitta en bättre aktris än Mirren, och hittills har hon fått i princip vartenda skådespelarpris man kan få för sin insats. Nu är det bara Oscarstatyetten som saknas.

- Att skapa ett sådant porträtt är som att göra soppa. Man tar lite grann av det, och lite grann av det, och så rör man ihop och hoppas att det blir bra.

- Det jag började med var rösten, och jag hade en underbar röst-coach, som menade att man närmar sig en persons röst genom att studera den personens psykologi. Det var mycket viktigt.

- Sen såg jag en massa film med henne, om och om igen. Som skådespelare blir man lite grann av en privatdetektiv. Man letar efter små ledtrådar som ingen annan har upptäckt. Och så läste jag oerhört mycket om henne.

Helen Mirren, som nu är 62, är mycket negativ till det engelska klassystemet, men hon hyser en sorts motvillig kärlek till drottningen. Inte minst beror det på att hon funnits i bakgrunden för Mirren sedan hon föddes.

- Hon är som den gamla soffan som funnits i familjen i decennier. Varje gång man kommer på besök i föräldrahemmet så står soffan där, lite mer sliten varje gång, men ändå samma soffa. Eller hon är som Big Ben. Den bara finns där och man kör förbi och tänker ”jaha, där är Big Ben”.

- Nu tvingades jag gå in i Big Ben för att se hur den fungerade. Hon är en oerhört känd, men samtidigt totalt okänd person. I mitt liv har hon funnits längre än min mamma, min pappa, min man.

I filmen ser man hur Blair efter sin inledande nervositet blir mer och mer förtjust i drottningen. Mirren säger att hon känner igen det.

- Jag blev nästan lite kär i henne, och det verkar hända ofta. Se på alla premiärministrar som hon har haft kontakt med under alla år, från Churchill och framåt. Det som händer Tony Blair i vår film har hänt dom alla. Först är det pompöst och stelt och sen blir dom nästan förälskade i henne.

Men kärleken gäller som sagt inte den engelska överklassen. Mirrens röst dryper av gift när hon säger:

- Jag hatar dom där sprättarna, jag verkligen föraktar dom. Värst är dom som befinner sig en bit ner och jobbar sig uppåt. Dom är vidriga. De högst upp kan vara trevliga och är inte snobbiga, men de representerar ju ändå samma sak.

- När det gäller kungahuset skulle jag gärna se det engelska kungahuset bli mer som det svenska, öppna upp sig, bli mer tillgängligt.

FAKTA/Helen Mirren
Helen Mirren, 61, bor i Kalifornien, men är urtypen för en brittisk superstjärna. Trots att hon faktiskt är döpt till Ilyena Vasilievna Mironov eftersom hennes släkt har anor från den ryska aristokratin under tsartiden.

Helen Mirren engagerades 1967 vid Royal Shakespeare Company och gjort först karriären inom teatern. Hon blev ett stort namn inom tv med deckaren I mördarens spår där hon spelade kriminalkommissarie Jane Tennison i sex omgångar.

På film har hon Oscarsnominerats två gånger tidigare, för Den galne kung George (1994) och Gosford Park (2001). För några veckor sedan vann hon Golden Globe-priser för att ha gestaltat två drottningar; Elizabeth I i en tv-film och Elizabeth II i The queen.

FAKTA/Drottning Elizabeth II
Drottning Elizabeth, 80, är statsöverhuvud i Storbritannien och i ytterligare 15 samväldesstater, däribland Kanada och Australien.
Elizabeth Alexandra Mary Windsor var inte kronprinsessa när hon föddes 1926, utan blev det först när hennes far Georg VI tog över tronen efter sin bror Edvard VIII som abdikerade 1936.
Hon är gift med prins Philip och har fyra barn; prinsarna Charles, Andrew och Edward samt prinsessan Anne.
Elizabeth II har regerat i Storbritannien sedan 1952 och är formellt den som utser premiärministern. Hon har avverkat tio stycken, från Winston Churchill till Tony Blair.
Hennes intressen är hästar, hundar, promenader i naturen och skotsk folkdans.

(TT SPEKTRA)

Mer läsning

Annons