Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnets gäckande detaljer

Annons

konst | Falun

Grafik

Elisabeth Ödmann

Galleri Hörnan

4/9-29/9

Elisabeth Ödmann använder sig av screentryck - en teknik hon också undervisar i på Konsthögskolan i Stockholm. Tekniken tycks lämpa sig särskilt bra till temat, man kan jobba med fotografi, bearbeta och byta ut eller lägga till teckningar eller andra detaljer.

Så har hon gjort i en intressant serie byggd på ett familjefoto hon hittat i en antikaffär. Vad det ofödda barnet, som lagts till i en teckning, får för betydelse för gruppen kan vi bara fantisera om. Det är om inte annat en markering av livets eviga förändring.

Döden passar inte riktigt in i vårt samhälles rationella sätt att leva. Men i Elisabeth Ödmanns bilder finns skelett med - mitt i sommarutflykten på ängen och mitt ibland de badande barnen i viken. Det känns märkligt vardagligt, som en enkel påminnelse som ger djupare relief till idyllen. Det känns inte som om konstnären är ute efter spekulativa skrämseleffekter. Snarare kan bilderna vädja till betraktaren att ha modet att se vidden av livets dramatik.

Likartade tankar i annan form väcker de enkla, nästan barnsligt tydliga teckningarna med barnet i skogen, bilder som anknyter till sagornas illusoriska sätt att berätta om livet som en vandring, fyllt av prövningar, lockelser och utvecklingens förvandlingar. Blyertspennans spröda och känsliga gång på papperet uttrycker så ypperligt det sökande barnets öppna sinnen.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons