Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre pengar till kulturmiljövård

Annons

DALARNA. Dalarnas län kommer att få minskade anslag till kulturmiljövård i år. Stödet sjunker med 1,3 miljoner, från förra årets 6,1 miljoner kronor till drygt 4,7 miljoner kronor i år. Det innebär hårdare prioriteringar när det gäller anslagen om bidrag till byggnadsminnen och kulturmiljöer.

Nyligen beslutade Riksantikvarieämbetet hur cirka 109 miljoner kronor ska fördelas mellan landets länsstyrelser. Förra året fördelades 178 miljoner kronor. Nu är riksdagens ramar snävare.

Men Dalarna klarar sig trots allt bättre än många andra län. I många har anslagen halverats. Värst är det för Västra Götalands län som fått minskade anslag från drygt 20 miljoner kronor till drygt 11 miljoner och Skåne län som i år får fem miljoner kronor mot nästan 11 miljoner förra året.

Musikteater

i Nora

NORA. Kulturhuset Etablissemang 1 i Nora har den 27 februari premiär på sång- och teaterföreställningen Du och jag. Skådespelaren Magnus Wetterholm spelar själv det äkta paret Mac och Jeanette, som har problem med kommunikationerna, trots att de jobbar i kommunikationsbranschen. Föreställningen bygger mycket på musik, gitarr, piano, dragspel och en damorkester från Lindesberg på ukelele.

Sånger av Jaques Brel, Georges Brassens, The Ark med flera utlovas, liksom argentinsk tango.

Linn Ullmann

får läsarpris

Oslo. Linn Ullmann får årets läsarpris i Norge för romanen Nåde. Pristagaren röstades fram av Bokklubben Nye Bøkers läsare, uppger Nettavisen.

- Linn Ullmann var en suverän vinnare bland våra läsare. De beskrev boken som gripande och genomströmmad av ett djupt allvar. Vi har till och med fått brev från läsare som berättat att de varit tvungna att ta ledigt från jobbet för att läsa färdigt den, säger Tuva Ørbeck Sørheim, redaktör för bokklubben.

Priset är på 50 000 norska kronor. Det första läsarpriset i Norge delades ut 2001. Det gick då till Lars Saabye Christensen för romanen Halvbrodern. (PM)

Mer läsning

Annons