Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meta en gjuten publikfavorit på hemmaplan

Annons

musik |

meta roos & Trio Con X

Borlänge jazzklubb, Bolanche

måndag 2 september

publik: fler än 150 personer

Det är knasfullt med folk och inte en tom barstol så lång ögat kan nå i jazzfickan på Bolanche när Meta Roos, gitarrmannen Jan Ottesen och kompet Trio Con X från Uppsala går på scenen.

Sångerskan väntar tills basisten Per Johansson hunnit "spänna strängarna" ordentligt på ståbasen innan hon går in i aftonen med ett smårökigt bluesnummer, "Without a Song". En finfin öppning på "hemmaplan".

- Jag har ju bott här i så många-många år så det här känns lite släktträff, konstaterar Meta Roos skämtsamt efter sitt öppningsnummer.

- Mina systrar står där i baren...

Vi får ett första jazz- och bluesset där sångerskan spränger in musikalnummer som Barbra Streisands "Evergreen" från filmen "A Star is Born" och en skönt svängande tolkning av svenska visan "Midsommar uti dalom".

Meta Roos och hennes kompband bjuder på favoritsånger och bitvis känns repertoaren mer än lovligt bred. En jazzorkester som avrundar set med "All of Me" tätt följd av "Route 66" landar farligt nära boogiebandet som helgerna i ända harvar "Tush" och "Sweet Home Alabama" sönder och samman på kvarterspuben.

Å andra sidan så är det kul med en mångsidig repertoar som omfattar blues, jazz, visa och musikalsånger.

Och sångerskan räddar rutinerat anrättningen från totalt meshygge med hjälp av charm, scennärvaro och stark inlevelse. Dessutom sjunger hon en ljuvlig ballad som heter "September in the Rain" i första set, och en minst lika tjusig pjäs med titeln "Rythm of the Rain" tidigt i andra. Och eftersom hon gör de sångerna med en beslöjad, smålojt läspande sångteknik som i alla fall får just den här lyssnarens tankar att glida i väg mot favoritwailare som Bessie Smith och Ravi Shankars unga dotter Norah Jones, då måste naturligtvis repertoarens blåtråkiga ryggradsnummer vara sångerskan förlåtna. I alla fall delvis.

Meta Roos och Trio Con X var en gjuten publikfavorit på jazzklubben.

Musikaliskt tuggmotstånd? Nix och nej. Men en habil populärmusikskuta med Boda kyrkbys charmigaste sångerska vid rodret. Inte så pjåkigt.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons