Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meshuggah om sitt sidoprojekt

Annons

Det är som vanligt ingen lätt skiva som egensinniga Meshuggah gett ifrån sig med nya Catch thirtythree. De komplexa rytmerna finns där fortfarande, uppblandat med progressiv och brutal dödsmetal.

Catch thirtythree rymmer 13 titlar men bandet vill egentligen se hela skivan som en enda låt, titlarna är mest som kapitel som har mer med texterna än musiken att göra.

- Det är mera en experimentplatta än vad det är i vanliga fall. Vi har haft idén rätt länge att göra en låt över en hel fullängdsskiva. Det är svårt att säga vad intentionen var, men nu kände vi att det var rätt tid att göra den här grejen som vi velat göra länge, säger trummisen Tomas Haake.

Det har hänt rätt mycket för bandet sedan förra fullängdaren Nothing som släpptes hösten 2002. Bland annat har det varit strul med skivbolaget Nuclear Blast. Meshuggah ville räkna den udda samlingsskivan Rare Trax som en fullängdsplatta på kontraktet men de ansåg inte skivbolagsfolket och de var dessutom ganska hårda på den punkten. Men bandet väljer att tona ner händelserna.

- Det är en grej som blåsts upp till större än vad den egentligen är, säger Tomas Haake.

- I stället för en lång rättsprocess som skulle innebära att vi inte skulle kunna ge ut musik, till våra fans och för våran egen skull, så sket vi i det.

Den nya plattans sidoprojektstatus har också satt rykten i omlopp att bandet bara ville göra bort den sista skivan på kontraktet, och det är en tolkning som Tomas Haake håller med om ligger nära till hands.

- Jo, men samtidigt är det här det största projekt som vi gjort i en studio. Vet man det så förstår man att det inte är något som vi bara hasplat ur oss för att komma ur ett kontrakt. Nu har vi ju dessutom åter skrivit på för Nuclear Blast.

Meshuggah har hyllats av en mängd kollegor inom branschen och turnén tillsammans med Tool och Ozzfest under 2001 och 2002 har gett bandet mycket medieutrymme. Det har till och med lett så långt som till dokusåpan Osbournes där sonen Jack använde Meshuggahs musik att skrämma grannarna med.

- Ja, skrattar Tomas Haake. Det var väl en rätt rolig grej. Han säger "black metal from Norway". Det blev liksom fel på alla punkter men det spelar ingen roll. Det blev väldigt mycket press av det där.

Direkt efter den kommande korta treveckorsturnén i Europa planerar Meshuggah att gå in i studion igen. En ny platta borde dyka upp vid den här tidpunkten nästa år.

- Intentionerna med den plattan är tydliga. Den kommer att vara mer i standardformat i form av låtlängder och olika titlar. Det kommer också att vara en platta som vi ska turnera betydligt på, troligen i hela världen.

(TT-Spektra)

HENRIK LARSSON

Mer läsning

Annons