Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer teater i byarna

/
  • Mathilda Lanidn, Mats Höjer och Gugge Sandström på scenen där Under Hallonbusken repeteras.

Mer teater som når fler.
Det är målet med ett treårigt projekt där Dalateatern och Scenkonst Dalarna samarbetar med arrangörsföreningar i länet.

Annons

Kultur på hemmaplan heter projektet som ska minska avståndet mellan arrangörer och producenter av kulturarrangemang och i slutändan öka antalet kulturupplevelser i länet.

– Förhoppningen är att locka minst tre representanter från varje kommun, säger Mathilda Landin från Scenkonst Dalarna.

Hon har sedan hon startade som teaterkonsulent för 25 år sedan sett antalet Riksteaterföreningar i länet minska från 12 till sju.

– Det är ett tufft jobb att arrangera kulturarrangemang på lokal nivå. Det kräver massor med tid och engagemang. Med det här projektet hoppas vi kunna göra jobbet lite lättare.

Hennes uppdragsgivare går in med 20 000 kronor i projektet, Riksteatern bidrar med lika mycket, precis som Dalateatern.

Representanterna från de lokala teaterföreningarna, eller andra personer som arbetar med kulturarrangemang i kommunerna, ska kunna delta kostnadsfritt i projektet som startar i februari. Utbildningen ska ge deltagarna nya kunskaper om hur man arrangerar, finansierar och marknadsför kulturarrangemangen. Under projekttiden arbetar deltagarna med egna arrangemang. Utbildningen sker genom gemensamma möten på länsteatern, en utbudsresa till Västerås där bred scenkonst presenteras och genom en digital studiecirkel.

– Vi har haft utbildningar tidigare för arrangörer, men den här gången är det mycket som är nytt. Arrangörerna är med från start när en pjäs börjar repeteras på Dalateatern. Det finns möjlighet att utbyta frågor och jag tror att det kan skapa en större förståelse för produktionen, både tekniskt och konstnärligt, säger Mathilda Landin.

– Tanken är också att skapa kontakter mellan dem som arrangerar kulturprogram i länet. Att de senare ska kunna samverka sinsemellan över kommungränserna mer, säger Dalateaterns Gugge Sandström.

Ett av de stora målen med projektet är också att trygga återväxten bland kulturarrangörer i länet.

– Det blir för dyrt för kommunerna att själva arrangera. Det lönar sig att satsa på verksamhetsbidrag till arrangörsföreningar, säger Mats Höjer, producent på Dalateatern.

Mer läsning

Annons