Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer show än tävling

/
  • Ringar. Maria Lundgren är skolad i Ludvika minicirkus och tog en finalplats med sina ringar när uttagningarna avgjorde i Sagateatern i Hedemora.
  • Magik. Björn Elge från Oxberg gick vidare från deltävlingen i Hedemora på sitt trolleri. I helgen står han på scenen i regionsfinalen i Falun.

Annons

Endast en akt går vidare därifrån. En show som måste vara helt nyskriven för och av artisten. Och deltagarna som tagit sig till regionfinalen bjuder på ett brett utbud av framträdanden. Allt från den fornnordiska konsten att spela på näverlapp till den modernare konsten att rappa. Hittills har det varit en jury som bedömt framträdandena men på lördagens final är det helt upp till publiken vem som går vidare.

- Det här är det roligaste vi har på hela året, berättar Mathilda Landin, som arbetar på Scenkonst Dalarna. Vi som brukar jobba med den administrativa delen får också vara med och bygga scen och hjälpa de unga att vänja sig vid scengolvet.

Den som blir dalarnas finalist får professionell hjälpa att finslipa på repertoaren på Open Jam Camp i sommar. Där får Sveriges finalister mötas för att sätta samman en stor show till Arvikafestivalen.

2006 var första året som Open Jam anordnades och när den fortsatta framtiden blev osäker efter finalen beslutade regeringen om att bidra med sex miljoner. Vilket ska delas upp på de nästkommande tre åren för att arrangemanget ska fortsätta.

Två av tjejerna som blev Sverigefinalister och fick uppträda på Arvikafestivalen 2006 är idag ute och turnerar med Riksteatern. De kommer på måndag till Falun med sin show Jam All Stars.

Mer läsning

Annons