Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till Dalhalla

Annons

Sparbanksstiftelsen Dalarna har beslutat stödja Dalhalla med en miljon kronor. Den akuta likviditetskrisen avvärjs. Men Dalhalla vill nu skapa en stabilare ägarkonstellation.

- Vi hoppas att regionala samhällsorgan är intresserade. Utöver Rättviks kommun är det uppenbart att Leksand med de många hotellen har stor glädje av Dalhalla, säger ordföranden i Dalhallas Vänner, Lena Hjelm-Wallén.

Underskottet på drygt tre miljoner kronor efter den gångna säsongen har inneburit en stor ansträngning för att räta upp ekonomin. Hjelm-Wallén har haft anledning att glädja sig åt at Dalhalla återigen haft förhållandevis lätt att få massiv upp-backning av sponsorer och offentliga aktörer.

- Alla ställer upp för Dalhalla. Det är tydligt att de håller med oss om att Dalhalla är en arena med mycket stor regionalpolitisk betydelse. Visserligen får vi betala ränta på de lån vi tvingats ta, och Rättvik ska se över sitt borgensåtagande efter ett år, men räntorna är överkomliga för oss.

Budgeten är i balans för 2005. Den tredje opera-helgen med Malmös Aïda har, som tidningen tidigare berättat, strukits ur nästa års program. Administrationen har krympts.

- Beläggningen på operaprogrammen under 2004 ökade ju, men opera går aldrig ihop ekonom- iskt. Därför behövde vi ett överskott från juni/juli och när vi drabbades av dåligt väder fick vi problem. Nu har vi tagit till oss det inför 2005.

Hon tror att Dalhallas betydelse som besöksmål kommer att framstå som värdefull när exempelvis kommuner eller Region Siljan nu erbjuds delägarskap i anläggningen.

- Det finns forskning som visar Dalhallas positiva inverkan på omsättningen i bygden. De som kommer till Dalhalla åker ju inte bara fram och tillbaka. Många vistas i Dalarna några dagar och kanske åker vidare till Mora-Orsa, säger Hjelm-Wallén.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons