Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer jul i akustisk tappning

Annons

År 1985 gjorde duon Adolphson och Falk sin första och hittills enda turné. Bakom varsin synthesizer stod killarna och låtsades spela, samtidigt som de sjöng singback till förinspelad musik.

Annars spenderade radarparet sin mesta tid i studion under 1980- och 90-talen.

Vid rodret stod synthpionjären Greg FitzPatrick och hitar som Ifrån, Blinkar blå och, inte minst, Mer jul spelades flitigt i radio och tv.

I dag ser scenbilden något annorlunda ut: Tomas Adolphson och Anders Falk med varsin gitarr, Magnus Marcks på ståbas och Hans Loelv vid pianot. Närheten till publiken och det avskalade uttrycket är essentielt i det "nya" akustiska Adolphson och Falk.

-Vi lärde oss aldrig att spela våra egna låtar inför publik tidigare utan gick direkt in i studion där Greg FitzPatrick lade på det synthmässiga. Vi blev sugna på att framföra våra sånger som de lät från början, som vi skrev dem och vi ville uppleva den publikkontakt vi inte hade fått vara med om tidigare, säger Tomas Adolphson.

För sju år sedan spelade Adolphson och Falk in skivan 454. Sedan dess har det varit tyst. Civilingenjören och landskapsarkitekten från Uppsala har blivit några år äldre, ägnat sig åt sina respektive yrken, familjerna och livet bortom artisteriet.

Men längtan efter att hitta tillbaka till ursprunget pyrde och Tomas var den som initierade en reunion, eller en revival, som han själv hellre kallar det.

Våren 2004 skedde den akustiska premiären inför publik. Sedan fick projektet växa med små krogspelningar och så småningom spelningar i kyrkor runtom i landet.

Tanken på att återinspela några gamla sånger var väckt och i februari 2006 påbörjades inspelningen av albumet Vidare.

-Vi har valt bland våra gamla låtar och plockat ut dem vi gillar, de som låter bra med stämsång och de som har något av hit över sig, säger Tomas.

Den 18 oktober släpptes albumet och den 25 november gav sig bandet ut på en uppskattad turné.

-Vi har blivit otroligt väl mottagna med bifall och entusiasm av våra gamla fans. Vi är ju inga stora stjärnor som drar sig undan efter spelningen, utan vi stannar kvar och snackar med folk och de är positiva.

På fredag är det dags att kliva upp på Cassels scen i Grängesberg och bandet gör det med ett halvt löfte om att framföra en akustisk version av megahiten Mer jul.

-Jo, det vore väl ingen skräll om vi gjorde det. Vi har gjort det hittills så det är nog inte omöjligt.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons