Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer hjärta på Emmabodafestivalen

Annons

Mellan den åttonde och tionde augusti är det återigen dags för popfolket att vallfärda till Småland. Men medan Hultsfred satsar på de stora stjärnorna och svenska nykomlingar med skivkontraktet under armen, ligger Emmabodas fokus på egensinnighet och framtidens stjärnor.

Listan på svenska band som spelat här och sedan toppat listorna är lång. Cardigans, Håkan Hellström och Eskobar är några. Bland de utländska blivande storheterna som mellanlandat i Emmaboda finns Pavement, Cornershop, Stereo Total och Godspeed You Black Emperor. Förra året spelade The Mo och David and The Citizens på Emmaboda - i år spelade de i Hultsfred.

Fredrik Herrman är en av festivalens bandbokare, som tillsammans med några kollegor lyssnar igenom tusentals demos och letar efter intressanta band på Internet. Han tror speciellt på Laakso och göteborgaren Gustav "Dungen" Ejstes.

- De är ganska egna band med en egen stil - de har hittat sin grej, säger han.

Emmabodafestivalen drivs av föreningen Vinterbadarna, och startade 1998 som en kompisfest med några hundra besökare. Sedan dess har festivalen vuxit stadigt, men nu är det stopp. Mer än 4 000 besökare vill man inte ha, och inför årets festival är alla biljetter sålda.

- Vi vill hålla det så att vi klarar av det, säger Fredrik Herrmann.

Och det är just intimiteten som har gjort Emmaboda till en favorit bland både publik, kritiker och artister. Festivalen har bara två scener och spelningarna överlappar inte varandra, så man riskerar inte att missa något guldkorn. Dessutom finns inget backstageområde där press och artister kan dricka gratisöl och frottera sig med varandra. De som står på scenen får dela bar med de som står framför den.

- Ett backstageområde är ju bara till för att folk ska kunna visa upp sig för varandra. Det är vi inte intresserade av, säger Fredrik Herrmann.

På grund av sin litenhet har Emmaboda länge sluppit de säkerhetsproblem som större festivaler drabbats av. Det var först för fem år sedan som arrangörerna införde vakter och staket, efter att man fått alkoholtillstånd. De senaste åren har festivalen arbetet med att förbättra säkerheten, särskilt efter att några i publiken kastade sten på Eskobar under deras spelning förra året.

En av säkerhetsåtgärderna är nya asfalterade vägar som kan släppa fram räddningsbilar, om olyckan skulle vara framme.

Varje årgång av Emmabodafestivalen har ett eget namn, som "Lycklig mellan" (1994) "Mersmak" (1997) "Skriker vi" (1999) "Hurmångabollarsomhelst" (2000) och "Blåser mellan öronen" (2001). Årets festival heter "Mer än hjärna" och handlar om att festivalen är en frizon för känslor.

- Det är rätt mycket hjärna i samhället och vi vill ordna med lite mer hjärta, säger Fredrik Herrmann. (PM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons