Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer drama än rysare

Annons

Du kanske har sett trailern? Mystiska dimtäta naturbilder, kvinnor som skriker hysteriskt och förbisvepande röda väsen som man aldrig får se i helfigur.

En teaser som bäddar för en hederlig gammal skogsbetonad skräckfilm alltså. Och det bådar ju ganska gott.

Men när fullängdsversionen äntrar vita duken kommer sanningen smärtsamt nog fram.

Den var inte så himla häftig.

Filmen kretsar kring den idylliska byn Covington i sena 1800-talets Pennsylvania. En ganska behaglig vardagslunk med broccoli-odling och verandasopning.

Men det finns förstås något som stör tomtebolyckan. Skogen är full av otäcka väsen och byborna får inte under några omständigheter gå in dit. Men när byn behöver medicin från staden bortom skogen tvekar inte Lucius (Joaquin Phoenix) en sekund. Han ska igenom den.

Regissör Shyamalan, som tidigare gjort succé med såväl Sjätte Sinnet som Signs, har här tagit sig vatten över huvudet i försöket att göra en mer känslosam film med betoning på relationer och kärlek.

Resultatet är ett lågmält drama med endast vissa inflikningar av spänning.

Att kalla det för rysare vore dock taskigt mot publiken och grymt vilseledande. Spänningsfaktorn läcker som ett durkslag.

Däremot är skådespelarinsatserna värda att betona. I en välkänd skara av skådespelare (Adrien Brody, Sigourney Weaver, William Hurt) sticker en doldis särskilt ut, Bryce Dallas Howard. Hon är skicklig i rollen som den blinda Ivy och det ska bli spännande att se henne utvecklas.

Närmast kan vi faktiskt se henne ta över Nicole Kidmans roll som Grace i Dogville-uppföljaren Manderlay.

Värt att vänta på.

ANNELIE HELLSTEN

Mer läsning

Annons