Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melodifestivalen till Leksand

Annons

Den 18 februari 2006 drar den stora schlagercirkusen i gång igen. Melodifestivalen frångår inte sitt vinnande koncept utan arrangeras även nästa år i fyra semifinaler och en stor final. Återigen går den i Globen i Stockholm, för femte året i följd.

Nya Ejendals arena i Leksand arrangerar första deltävlingen, därefter blir det schlagersång i Karlstad, Karlskrona och i Göteborg innan finalen i Stockholm, som hålls den 18 mars.

- Det är kul med nya arenor samtidigt som det är kul att komma tillbaka till arenor där man vet att det funkar, säger Christel Willers, ny projektledare för Melodifestivalen.

Som tidigare tävlar 32 bidrag, varav fyra är jokrar, fördelat på de fyra deltävlingarna. Tio låtar går till final, via någon form av Andra chansen, som inte är offentliggjort än. Detta och bidragen presenteras senare i höst.

Det är första gången sedan deltävlingarna infördes 2002 som Norrland blir utan en deltävling. Christel Willers säger att det alltid är ett pussel att placera ut deltävlingarna och att det inte gick den här gången.

- Men jag hoppas att vi får åka till Norrland nästa år.

Göteborg får en deltävling för fjärde året i följd, i stället för att få arrangera en final. SVT har tidigare uttryckt önskemål om att få lägga en final i Sveriges andra stad, men bolaget som driver arenan, Scandinavium, prioriterar Västra Frölundas hockeylag som spelar där.

Ett annat problem för Melodifestivalens arrangörer nästa år är vinter-OS i Turin, ett stort tv-evenemang som arrangeras mellan den 10 och 26 februari och därmed krockar med schlagern.

- Det är verkligen någonting vi får sätta oss med och hoppas att det inte krockar alltför mycket, så att vi som nation får ta del av både härlig melodifestival som engagerar många och OS. Men givetvis är det så att har vi svenska finalister så är det onekligen så att man vill att svenska folket ska få titta på, säger Christel Willers.

Men SVT har inte sett sig ha möjligheten att vare sig skjuta på Melodifestivalen eller göra ett uppehåll under själva OS, som man gjorde under vinter-OS 2002. (TT Spektra)

MIKAEL FORSELL

Mer läsning

Annons