Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melankoliskt och vackert

Annons

Klockan är några minuter över tio på kvällen. DJ:n spelar Tom Waits I hope that I don't fall in love with you. Ungefär samtidigt spelar vulgotrubaduren Björn Rosenström i en annan lokal i staden. Slaget är redan förlorat. Vad mer kan man skriva?

När två av Sveriges intressantaste band som båda ger ut sina skivor på Sveriges kanske bästa bolag kommer till Dalarna och inte ens 90 personer förmår sig att köpa biljett blir man besviken, men inte direkt förvånad.

Någonstans är de två akter som uppträdde på fredagens Desired väldigt talande för den stämning som infann sig när alla insåg att det inte skulle komma några fler. Tribeca och Laurel music liksom ljudsatte den ekande tomhet som blev så tydligt märkbar. Men det är något vackert i det där modfällda. När Laurel musics Tobias Isaksson slår an strängarna på sin akustiska gitarr går en väg genom lokalen. Sånger om ensamhet och förlorad kärlek blir sånger om gemenskap och nyvunnen vänskap. Det är vi mot dem! De vet om det, vi vet om det.

Laurel music har ett pinfärskt debutalbum i ryggen, och deras tunna akustiska låtskelett utsmyckas med Malin Dahlbergs hypnotiskt levande röst. Från den lilla upphöjning som är scenen bjuder de på musikaliska känslostormar som tagit sig uttryck som små fagra countrypopstycken. Sånger som gör sitt allra bästa för att fylla upp de ekande utrymmena mellan de få som faktiskt samlats framför scenen. Det är melankoliskt och vackert.

De elektroniska popsymfonier Tribeca, det andra bandet för kvällen, radar upp känns kanske aningen malplacé på en nästan folktom krog. Det glamourösa, det dekadenta i deras rätt unika blandning av Nick Drake och Orhcestral manoeuvres in the dark, är ändå så pass svängigt att festrockarna förmår sig att dansa och så pass lyriskt djupt att de mer kontemplativa indiekidsen kan sitta vid sina bord och lyssna.

Sedan är det slut. Slaget är förlorat, kriget fortsätter. Förlorare är vackra.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons