Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mel Gibson tror - men inte på utomjordingar

Annons

D et är en film som ifrågasätter tro, säger Mel Gibson när vi intervjuar honom.

"Signs" är en psykologisk thriller regisserad av M Night Shyamalan, som med filmerna "Sjätte sinnet" och "Unbreakable" skapat sin egen stil med filmer om övernaturliga fenomen.

I "Signs" har han hakat på det märkliga fenomenet med symboler på sädesfält som dykt upp över hela världen på senare år. I dess spår har en hel bokgenre växt fram som spekulerar i eventuella övernaturliga förklaringar. Trots att allt tyder på att cirklarna görs av människor hålls mystiken kring dem vid liv.

Shyamalan är trots sin unga ålder (31) en av de mest eftersökta regissörerna i Hollywood. Mel Gibson tycker att det har sin helt naturliga förklaring.

- Vi pratade ändlöst länge om varje scen. Night är otrolig, han vet precis hur allt ska se ut och han är perfektionistisk på ett sätt jag aldrig stött på tidigare. Han vet hur han vill att varenda liten gaffel på bordet ska se ut, vad som ska hända utanför fönstret medan en dialog pågår mellan två karaktärer inne i huset. Night är specialist på detaljer, och det är därför hans filmer är ett nöje att se om och om igen - man hittar något nytt varje gång.

Mel Gibson är troende. Han säger att det hjälpte honom att hitta sin karaktär.

- Jag tror att många av oss undrar om det finns något mer där ute. Något som vi inte förstår. Om man sedan vill kalla det marsmänniskor eller änglar. För mig handlar filmen om tro. Jag tycker att fenomenet kring korncirklar är intressant.

Mel Gibson ser fundersam ut när han får frågan om han tror att mönster i sädesfält är gjord av mänsklig hand eller av besökare från yttre rymden.

- Jag har väldigt svårt att se att det är ett meddelande från rymdvarelser, säger han. Om de ville få kontakt med oss skulle de ta kontakt på andra sätt än att göra mystiska symboler i åkrarna.

Mel Gibson och hans familj bor på en ranch i Montana. De odlar säd, men har inte upplevt några cirklar.

- Om skörden är förstörd så beror det oftast på att djur ätit upp den, säger han och skrattar. Han avfärdar dock inte att det finns krafter i oss själva och i universum som vi inte förstår oss på.

- Jag vet inte om jag kan säga att jag tror på mirakel, säger Mel Gibson. Men jag har upplevt situationer som jag inte kan förklara. En gång, för många år sedan, körde jag längs en landsväg i Australien - mellan Adelaide och Sydney. Vägen var lång och rak och det är svårt att hålla sig vaken. Jag visste att jag var tvungen att sakta ned på hastigheten när jag närmade mig Blue Mountains, för det är mycket kurvor och krökar.

Jag fastnade bakom en långtradare och kunde inte köra om, men så efter ett tag kom vi till en raksträcka och jag tänkte "okej, nu tar jag honom". Jag stampade gasen i botten och drog i väg. Överallt var det varningsskyltar om för risk för ras och mjuka vägkanter. Plötsligt kände jag hur nära kanten på andra vägrenen jag var, vi närmade oss en krök och långtradaren saktade inte ned farten. Samtidigt fick i plötsligt möte av en annan långtradare. Jag var inklämd och visste att jag skulle dö. Så jag blundade, höll för huvudet och bad till Gud.

När jag öppnade ögonen igen hade bilen stannat, framhjulen var över kanten och ett träd hade stoppat min framfart. Jag hade alla odds emot mig, men jag undkom döden den gången. Det var ett mirakel. Eller bara ren tur. (PM)

GRY ERIKSEN MONIKA AGORELIUS

Mer läsning

Annons