Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediakrönikan: När tidningen inte kommer

Annons

Klockan var strax efter sex på morgonen när telefonen ringde första gången.

- Var har du gjort av tidningen? Nu är det tredje gången på kort tid som den uteblivit. Jag finner mig inte i detta!

Den irriterade telefonrösten följdes av flera den här morgonen. När tidningen uteblir förrycks hela morgonrutinen i många tidningsläsande hem runt om i länet.

Jag förstår irritationen! För jag reagerar på samma sätt. Nyhetsförmedlingen i radio och tv kan aldrig ersätta lokaltidningen. I varje fall inte på morgonen då tidningen är unik i sin förmedling av nära och lokal nyheter. Varje vrå av Dalarna får sitt. I stort och smått.

Så när något gått snett och tidningen uteblivit blir inledningen på dagen inte som vi har tänkt oss.

Alla läsare hittar inte telefonnumret till Tidningstjänst, som ansvarar för distributionen. Numret står angivet på sidan 2 i tidningen under rubriken: "Om tidningen uteblir".

Men eftersom det ofta tutar upptaget vänder sig tidningsprenumeranten, vilket är naturligt, till tidningshusets växel, vars personal oftast kan ge besked om vad som är orsaken till utebliven tidning.

Vi är många som får rycka in och svara på läsarnas förtvivlan över den uteblivna tidningen.

Att det under senare tid förekommit ett antal förseningar hör samman med en omfattande om- och tillbyggnad av vår press och packsal.

Det är i grunden en satsning som ska komma både läsare och annonsörer till godo, bland annat i form av mera färg i tidningen.

Om- och tillbyggnadsarbetet sker parallellt med att vi varje natt ska trycka fyra eller fem tidningar (Mora Tidning kommer tre dagar i veckan). Detta faktum utgör en komplikation och betydande stressfaktor för vår skickliga personal i tryckeri och packsal som får minimalt med tid för den intrimning av maskineriet som ändå måste göras.

Nu är alla komponenter och enheter på plats. Därför hyser vi också gott hopp om att det mångomtalade ljuset i tunneln ska vara väl synligt.

Men som luttrad tidningsutgivare vet jag att det av olika skäl vore fel att utlova att alla problem är ur världen.

Den som någon gång varit inne i ett tidningstryckeri och bevittnat när pressen gått för fullt, intygar säkert att det är närmast ett under att allt faller på plats och att papperet står pall för påfrestningarna.

Det finns många olika felkällor, med den annalkande vintern. Med snö och kyla lurar nya problem bakom knuten.

Men jag är vid gott mod om att vi i fortsättningen ska kunna ge våra fantastiska tidningsbud en rimlig chans att leverera tidningen på ett sätt som tidningsprenumeranterna förväntar sig.

Jag är den förste att beklaga förseningarna i distributionen. Samtidigt vet jag att vår ambition är hög och att det tekniska kunnandet finns i tidningshuset.

Nu behöver vi bara lite flyt i jobbet...

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons