Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mediakrönikan: Lokalradion och demokratin i valtider

Annons

Av förklarliga skäl påverkas länets alla medier just nu av den pågående valrörelsen. Den dramatiska vändningen i opinionsvinden under den senaste veckan gör valet om drygt en vecka extra spännande.

Varje redaktion i Dalarna är hårt uppvaktad av partiernas företrädare; nu gäller det att få ut partiets politiska budskap! Men alla politiska företrädare är inte nöjda med tingens ordning. Centerpartisten Mauritz Bropetters i Ludvika är kritisk till Sveriges Radio Dalarnas lokala valbevakning. Så här skriver Bropetters:

"Radio Dalarna skulle sända politisk debatt från Ludvika. Eftersom centerpartiet inte hade hört något mera, ringde jag till redaktionen i Falun. Nej, blev svaret, vi tar bara fram de stora partierna, och centerpartiet hade varit med från andra kommuner. Vi centerpartister är oerhört besvikna över detta. Radion har stor genomslagskraft, och detta förfaringssätt från radion gynnar dem som är stora, och missgynnar de små partierna som har dels mindre resurser, dels mindre partistöd att annonsera för.

Vad har Radio Dalarna tagit för politiskt ansvar? För det första är det ett kommunalt val som hålls här i Ludvika, och det intresserar inte ludvikaborna vad de förtroendevalda gör i exempelvis Leksand. Det är vad partierna vill just här som är det viktigaste! Vårt parti vill mycket, och vill återta den position som vi tidigare har haft i kommunen. Det blir inte lättare av att man också har etermedia emot sig. Slutligen skulle man kunna skämta lite: Vi i centerpartiet ogillar det radioaktiva, men vi är gärna radio-aktiva!"

Jag har lyssnat till de flesta av lokalradions sändningar från länets kommuner och tycker rent allmänt att det har varit bra och informativa program.

Jag kan visserligen förstå Mauritz Bropetters irritation över att inte ett etablerat parti får vara med i ett lokalt valprogram i radio, men tycker ändå att radioledningen resonerar rätt när den mer tar hänsyn till den politiska verkligheten och vad som rimligen kan hända i det kommande valet ( centern har 2 av 51 mandat i Ludvika) än att sträva efter fullständig rättvisa.

Ytterst handlar det om att skapa program som lyssnarna i hela länet kan ha utbyte av. Millimeterrättvisan borde möjligen vara ett uppdrag för närradiostationerna. Närradion är kommuntäckande och programtiden obegränsad.

Vi som jobbar med länets tidningar resonerar också delvis på samma sätt som radions folk. Men eftersom tidningen också har ett ansvar när det gäller att redovisa den politiska situationen i kommunerna är jag övertygad om att vi, bättre än radion, "dammsuger" vad som händer i valrörelsen på kommunal nivå.

Varje parti i kommunen har möjlighet att komma till tals i tidningen och samtidigt bli kritiskt granskade både när det gäller tidigare insatser och nya löften.

Dalarnas åtta lokala tidningar ger länets politiker en unik möjlighet att tala med oss väljare. Det har många insett, men inte alla!
CHRISTER GRUHS
Chefredaktör

Mer läsning

Annons