Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltiden är över oss

Annons

Föreläsning | Historia

TRE MÄKTIGA KVINNOR

I MEDELTIDEN

Dick Harrison

Publik: Cirka 150

Leksands kyrka, Leksand, 30/5

Varför vandrar Dick Harrison, en av landets mer kända medeltidsexperter, klädd i fyra nyanser av brunt, med dryckeshorn fästat vid livremmen, och fräser och gapar ut ett mellanting mellan stå upp-framträdande och virrig föreläsning?

Jo, för att medeltiden är häpnadsväckande kommersiellt gångbar just nu.

Jan Guillou påstår på www.arnmagnusson.se, som det yrvakna länsmuseet i Västergötland måst starta för att möta det massiva medeltidsintresset, att Arn Magnusson visst fanns. Han måste ha funnits, även om han inte hette Arn. Hade han inte funnits hade vi bräkt på danska nu.

Romangestalten Arn Magnusson har lett till att besökarna i dittills sömniga Forshem på några år ökat med 600 procent. Västergötland siktar på en uthållig medeltidsturism år 2010 på 500 miljoner kronor årligen.

Och regnar det på prästen så skvätter det på klockaren. Sålunda har Leksands medeltidsmarknad några år på nacken. Musikgrupper turnerar till marknaderna. Också andra artister åker runt i landet. Till och med Grangärde lockar med medeltidsmarknad om två veckor, där det serveras "kaffe och mat".

Kaffe nådde Europa på 1600-talet, venetianarna gillade tydligen kaffe, men medeltiden kan betyda litet vad som helst. Sagan om ringen är väl medeltid? Historisk karneval/marknad/jippo har i alla händelser varenda ort med självaktning. Historia som ämne ska bli obligatoriskt i skolan jämte svenska, engelska och matematik, deklarerade regeringen häromdagen. Alla applåderar.

Någonstans långt inne i Dick Harrisons ämne döljs något verkligt intressant: Det är nära nog omöjligt att få reda på något historiskt trovärdigt om kvinnliga personer ur medeltiden eftersom de historieskrivande männen nästan alltid stereotypiserade dem och framställde dem som extremt dygdiga eller extremt syndiga. Inte sällan först det ena och sedan det andra under varierande politisk konjunktur. Att gå från dyster celibatär till lustfylld sexbomb i eftermälet var inte ett öde som bara drabbade Maria från Magdala.

I Poitiers rådde 589-590, efter ett nunneuppror, något av ett gangsterkrig mellan tre gäng som styrdes av kvinnor. Harrison skulle gärna se en film om saken och Susan Sarandon bör spela huvudrollen. Änkedrottningar, som var förmyndare för minderåriga kungar, styrde ofta medeltida riken. Frankrike, Burgund, Italien och Tyskland styrdes alla av kvinnor vid ett tillfälle.

Birgitta Birgersdotter stod på sig mot biktfäder och nedtecknare och fick med all rappakalja som finns i hennes uppenbarelser, vilket ger ett ovanligt direkt tilltal i hennes historieteckning. Hon hade en viktig roll i landets styre som concigliere åt kung Magnus och drottning Blanka. Drottning Filippa (Henrik IV:s av England dotter) var egentligen Sveriges chef och satt som ordförande i riksrådets möten, för hennes man Erik av Pommern (egentligen Bogislav) var jämt ute och reste.

En liknande undanträngning ur historien har vederfarits Margareta Leijonhufvud, vilken var Sveriges regent i lika stor utsträckning som sin make Gustav Vasa. Det har en av Harrisons studenter på C-nivån upptäckt när Margaretas brev nu för första gången läses på rätt sätt.

Men då är vi väl ute ur medeltiden igen?

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons